1. Aşağıdakilerden hangisi ani, tekrarlanan veya uzun süreli maruziyet sonunda sağlığa zararlı olan kimyasallardan değildir?
A) Oksitleyici
C) Tahriş edici
D) Mutajen
2. Aşağıdakilerden hangisi fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle fiziksel ve kimyasal zarar verme riski taşıyan kimyasallardan değildir?
A) Oksitleyici
B) Patlayıcı
C) Canlı organizmalar için zehirli ve zararlı olan
D) Çok kolay parlayıcı, çok parlayıcı ve parlayıcı maddeler
3. Aşağıdakilerden hangisi çevreye zarar veren kimyasallardan değildir?
A) Biyolojik anlamda birikim yaratan maddelerdir
B) Çevrede yok olmayıp kimyasal artıklar olarak kalıcı oian
C) Canlı organizmalar için zehirli ve zararlı olan
D) Genetik olmayan doğum anormalliklerine sebep olan maddeler
4. Kolay alevlenir maddenin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 0 C'den düşük parlama noktası ve 35 C'den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddeler
B) Parlama noktası 21 C - 55 C arasında olan sıvı haldeki maddeler
C) Enerji uygulaması olmadan, ortam sıcaklığında hava ile temasında ısınabi-len ve sonuç olarak alevlenen maddeyi veya ateş kaynağı ile kısa süreli temasta kendiliğinden yanabilen ve ateş kaynağının uzaklaştırılmasından sonra da yanmaya devam eden katı haldeki maddeyi veya parlama noktası 21 C'nİn altında olan sıvı haldeki maddeyi veya su veya nemli hava ile temasında, tehlikeli miktarda, çok kolay alevlenir gaz yayan maddeler
D) Hiçbiri
5. Alevlenir maddelerin parlama noktası kaç santigrat derecedir?
A) 0 C'den düşük
B) 21C-55 C arası
C) 21 C'nin altında
D) 21 C-35 C arası
6. Çok kolay alevlenir maddelerin kaynama noktası kaç santigrat dereceden düşüktür?
A) 35 C'den düşük
B) 30 C'den düşük
C) 20 C'den düşük
D) 5 C'den düşük
7. Aşağıdakilerden hangisi çalışanların sağlığı açısından zararlı kimyasal etmenlerdendir?
A) Ultraviyole ışınlar
B) Cıva buharı
C) Yüksek düzeyde gürültü
D) Alçak basınç
8. Aşağıdaki kimyasallar ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Bütün kimyasallar aynı derecede zararlı değildir.
B) Bütün kimyasallar aynı yolla zarar vermezler.
C) Bütün kimyasallar aynı sürede zarar vermezler.
D) Kimyasalların zararlı etkileri sadece kendi özellikleri ile sınırlıdır.
9. Tozların büyüklüğü ne kadardır?
A} 0,1 -10 mikron
B) 0,3-100 mikron
C) 0,5 -150 mikron
D) 1-150 mikron
10. Aşağıdakilerden hangisi kimyasalların vücuda giriş yollarından değildir?
A) Deri
B) Sindirim
C) Solunum
D) Saç
11. Aşağıdakilerden hangisi ILO'nun kimyasal sınıflandırmasında yer almaz?
A) Parlayıcı
B) Aşındırıcı
C) Çevreye zarar veren
D) Tahriş edici
12. Aşağıdakilerden hangisi malzeme güvenlik bilgi formlarındaki LD5o ve LC50 değerlerini ifade etmektedir?
A) En düşük doz - En düşük konsantrasyon
B) Maksimum doz - Maksimum konsantrasyon
C) Alçak doz - Alçak konsantrasyon
D) Öldürücü doz - Öldürücü konsantrasyon
ÇÖZÜMLER:
1. Ani, tekrarlanan veya uzun süreli maruzi-yet sonunda sağlığa zararlı olan kimyasallar:
—> Zehirli veya çok zehirli, —> Zararlı, —> Aşındırıcı, —> Tahriş edici,
-> Duyarlılık yaratan veya alerjik tepkileri provake eden, -> Kanserojen, -> Mutajen, -> Teratojen,
-> Üreme sistemine zarar veren, -> Genetik olmayan doğum anormalliklerine sebep olan maddeler.
Yanıt: A
2. Fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle fiziksel ve kimyasal zarar verme riski taşıyan kimyasallar:
—> Patlayıcı, ->■Oksitleyici,
-> Çok kolay parlayıcı, çok parlayıcı ve parlayıcı maddeler.
Yanıt: C
3. Çevreye zarar veren kimyasallar:
—> Canlı organizmalar için zehirli ve zararlı olan,
~> Çevrede yok olmayıp kimyasal artıklar
olarak kalıcı olan, —> Biyolojik anlamda birikim yaratan
maddelerdir.
Yanıt: D
4. Kolay alevlenir madde: Enerji uygulaması olmadan, ortam sıcaklığında hava ile temasında ısınabilen ve sonuçolarak alevlenen maddeyi veya ateş kaynağı ile kısa süreli temasta kendiliğinden yanabilen ve ateş kaynağının uzaklaştırılmasından sonra da yanmaya devam eden katı haldeki maddeyi veya parlama noktası 21 C'nİn altında olan sıvı haldeki maddeyi veya su veya nemli hava ile temasında, tehlikeli miktarda, çok kolay alevlenir gaz yayan maddeler.
Yanıt: C
5. Alevlenir madde: Parlama noktası 21C - 55 C arasında olan sıvı haldeki maddeler.
Yanıt: B
6. Çok kolay alevlenir madde: 0 C'den düşük parlama noktası ve 35 C'den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddeler.
Yanıt: A
7. Radyasyon, gürültü ve basınç fiziksel risk etmenlerinden olup, cıva buharı kimyasal risk etmenlerindendir.
Yanıt: B
8. Bütün kimyasallar aynı derecede zararlı değildir ve aynı yolla, şekilde ve sürede zarar vermezler. Ayrıca, kimyasalların zararlı etkileri sadece kendi özellikleri ile sınırlı değildir. Bir kimyasal birden fazla zararlı etkiye de sahip olabilir.
Yanıt: D
9. Tozların büyüklüğü 0,5 -150 mikron'dur.
Yanıt: C
10. Kİmyasalların vücuda giriş yolları:
-» Solunum. -> Deri. -+ Sindirim.
Yanıt: D
11.ILO, tehlikeli kimyasalları parlayıcı, patlayıcı, oksitleyici, reaktif, zehirli, aşındırıcı, tahriş edici, hassasiyet oluşturucu, kanserojen, mutajen ve üremeyi etkileyen kimyasallar olarak sınıflandırmaktadır. Çevreye zarar verenler, sıkıştırılmış gazlar, radyoaktif maddeler, enfeksiyona neden olanlar ve diğerleri bu sınıflandırma içinde yer almamaktadır.
Yanıt: C
12. Kimyasalların sınıflandırılmasında en yaygın kriterlerden birisi de, öldürücü doz (LD5o) ve öldürücü konsantrasyonun (LC50) esas alınmasıdır.
Yanıt: D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder