KİMYASAL RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 4

37. Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağ­lık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yö­netmeliğine göre tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalarda alınması gere­ken önlemlerden hangisi doğrudur?



A) İşyerinde uygun düzenleme ve iş or­ganizasyonu yapılır.
B) Tehlikeli kimyasal maddelerle çalış­malar, en az sayıda çalışan ile yapılır.
C) İşyeri bina ve eklentileri her zaman düzenli ve temiz tutulur.
D) Hepsi
38. İkame yöntemi uygulanarak, tehlikeli kimyasal madde yerine çalışanların sağ­lık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde kullanılır. Yapılan işin özelliği nedeniyle ikame yöntemi kullanılmıyorsa, risk de­ğerlendirmesi sonucuna göre aşağıdaki tedbirler alınarak risk azaltılır. Bu tedbir­lerin öncelik sırası aşağıdaküerin hangi­sinde doğru verilmiştir?
I. Riski kaynağında önlemek üzere; uy­gun iş organizasyonu ve yeterli hava­landırma sistemi kurulması gibi toplu koruma önlemleri uygulanır.
II. Tehlikeli kimyasal maddelerin olum­suz etkilerinden çalışanların toplu olarak korunması için alınan önlem­lerin yeterli olmadığı hallerde bu ön­lemlerle birlikte kişisel korunma yön­temleri uygulanır.
II). Çalışanların sağlık ve güvenliği yö­nünden risk oluşturabilecek bakım onarım işleri de dahil tehlikeli kimya­sal maddelerle çalışmalarda ve tek­nolojik gelişmeler de dikkate alına­rak uygun proses ve mühendislik kontrol sistemleri seçilir ve uygun makine, malzeme ve ekipman kulla­nılır.
A) 1,11,111
B) 1,111,11
C) II, I, III
D) 11,111,1
39. Asbest ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Serpentin grubuna giren asbestlerin lifleri iğnemsi yapıda, sert ve kırılgan­dır.
B) Asbest türleri arasında en tehlikeli olanları amfibol grubuna giren as­bestlerdir.
C) Serpentingrubu asbestler: Krizotil
D) Amfibol grubu asbestler: Krosidolit, Amosit, Aktinolit, Antofillît, Tremolit.
40. Aşağıdakilerden hangisi asbest liflerinin özelliklerinden değildir?
A) Sürtünme ve aşınmaya karşı dayanık­lılık
B) Kimyasallara dayanıklılık
C) Yüksek termal iletkenlik
D) Düşük elektrik iletkenliği
41. Aşağıdakilerden hangisi asbest yerine endüstride kullanılan ikame maddeler gruplarından değildir?
A) Kaplanmış Cam Elyaf Grubu
B) Organik Kimyasallar Grubu
C) Aromatik Poliamid Bileşikler
D) Seramik Grubu
42. Türkiye'de amfibol tipi asbest türlerinin hangi tarihten itibaren kullanımı yasak­lanmıştır?
A) 1993
B) 1996
C) 2001
D) 2005
43. Türkiye'de beyaz asbest kullanımı hangi yıl sınırlandırılmıştır?
A) 1993
B) 1996
C) 2001
D) 2005
44. AB ülkelerinde asbest kullanımı hangi tarihte yasaklanmıştır?
A) 1993
B) 1996
C) 2001
D) 2005
45. Asbest söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma işini yapacak işveren hazır­ladıkları İş planını nereye sunmaya zo­runludur?
A) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
B) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
C) Sosyal Güvenlik Kurumu
D) Bağlı bulundukları Çalışma ve İş Ku­rumu İl Müdürlüğü
46. Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güven­lik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe göre aşağıdakilerden hangisi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili mevzuatın­daki hükümler saklı kalmak kaydı ile, as­bestin yasaklanması konusunda yanlış-îır?
A) Asbestin her türünün çıkarılması, iş­lenmesi, satılması ve İthalatı yasaktır
B} Asbest içeren her türlü ürünün itha­latı ve satılması yasaktır.
C) Savunma Sanayi ile ilgili konularda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı­nın onayı ile asbest içeren ürünler it­hal edilebilir.
D) Asbest ürünlerinin veya asbest ilave edilmiş ürünlerin üretimi ve işlen­mesi yasaktır.
47. Asbestle yapılan çalışmalarda çalışanla­rın maruz kaldığı havadaki asbest kon­santrasyonunun, sekiz saatlik zaman ağırlıklı ortalama değerinin (ZAOD-TWA) hangi değeri aşmaması gerekir?
A) 0,1 lif/cm3
B) 0,2 lif/cm3
C) 0,3 lif/cm3
D) 0,5 lif/cm3
48. Asbest olduğu belirlenen çalışma alanla­rında aşağıdaki önlemlerden hangisinin alınması zorunlu değildir?
A)   Gerekli işaretlemeler yapılır ve uyarı
levhaları konulur B}   Cebri havalandırma uygulanır
C) Görevli olanlar dışındaki çalışanların girmesi önlenir
D) Sigara içilmesi yasak olan alanlar be­lirlenir
49. Asbest tozuna maruziyetin sona erme­sinden sonra kayıtlar en az kaç yıl sü­reyle saklanır?
A) 10
B) 15
C) 30

D) 40

ÇÖZÜMLER:

37. Klmyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetme-liğl'nln 7. maddesine göre;
Tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalarda çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden riskler aşağıdaki önlemlerle ortadan kaldı­rılır veya en az düzeye indirilir:
a. İşyerinde uygun düzenleme ve iş or­ganizasyonu yapılır.
b. Tehlikeli kimyasal maddelerle çalış­malar, en az sayıda çalışan ile yapılır.
c. Çalışanların maruz kalacakları madde miktarlarının ve maruziyet sürelerinin mümkün olan en az düzeyde olması sağlanır.
ç. İşyerinde kullanılması gereken kimya­sal madde miktarı en az düzeyde tu­tulur.
d. İşyeri bina ve eklentileri her zaman düzenli ve temiz tutulur.
e. Çalışanların kişisel temizlikleri için uy­gun ve yeterli şartlar sağlanır.
f. Tehlikeli kimyasal maddelerin, atık ve artıkların işyerinde en uygun şekilde işlenmesi, kullanılması, taşınmasıve depolanması İçin gerekli düzenleme­ler yapılır.
g. İkame yöntemi uygulanarak, tehlikeli kimyasal madde yerine çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tehlike­siz veya daha az tehlikeli olan kimya­sal madde kullanılır. Yapılan işin özel­liği nedeniyle İkame yöntemi kullanı­lamıyorsa, risk değerlendirmesi sonu­cuna göre ve öncelik sırasıyla aşağı­daki tedbirler alınarak risk azaltılır:
1. Çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden risk oluşturabilecek bakım onarım İşleri de dahil teh­likeli kimyasal maddelerle çalış­malarda ve teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak uygun proses ve mühendislik kontrol sistem­leri seçilir ve uygun makine, mal­zeme ve ekipman kullanılır.
2. Riski kaynağında önlemek üzere; uygun iş organizasyonu ve yeterli havalandırma sistemi kurulması gibi toplu koruma önlemleri uy­gulanır.
3. Tehlikeli kimyasal maddelerin olumsuz etkilerinden çalışanların toplu olarak korunması İçin alı­nan önlemlerin yeterli olmadığı hallerde bu önlemlerle birlikte kişisel korunma yöntemleri uy­gulanır.
ğ. Alınan önlemlerin etkinliğini ve sürek­liliğini sağlamak üzere yeterli kontrol, denetim ve gözetim sağlanır.
h. İşveren, çalışanların sağlığı İçin risk oluşturabilecek kimyasal maddelerin düzenli olarak ölçümünün ve analizi­nin yapılmasını sağlar. İşyerinde çalı­şanların kimyasal maddelere maruzl-yetinl etkileyebilecek koşullarda her­hangi bir değişiklik olduğunda bu öl­çümler tekrarlanır. Ölçüm sonuçları, . bu Yönetmelik eklerinde belirtilen mesleklmaruzlyet sınır değerleri dik­kate alınarak değerlendirilir.
ı. İşveren, 6 ncı maddede belirtilen yü­kümlülükleri yerine getirirken, bu maddenin birinci fıkrasının (h) ben­dinde belirtilen ölçüm sonuçlarını da göz önünde bulundurur. Mesleki ma-ruzlyet sınır değerlerinin aşıldığı her durumda, işveren bu durumun en kısa sürede giderilmesi İçin koruyucu ve önleyici tedbirleri alır.
I.   30/4/2013 tarihli ve 28633 sayılı
Resmî Gazete'de yayımlanan Çalışan­ların Patlayıcı Ortamların Tehlikele­rinden Korunması Hakkında Yönet­melik hükümleri saklı kalmak kaydıyla İşveren, risk değerlendirmesi sonuçla­rını ve risk önleme prensiplerini temel alarak, çalışanları kimyasal maddele­rin fiziksel ve klmyasalözelliklerinden kaynaklanan tehlikelerden korumak için, bu maddelerin İşlenmesi, depo­lanması, taşınması ve birbirini etkile­yebilecek kimyasal maddelerin birbir­leriyle temasının önlenmesi de dâhil olmak üzere, yapılan işin özelliğine uygun olarak aşağıda belirtilen önce­. lik sırasına göre teknik önlemleri alır ve idari düzenlemeleri yapar:
1. İşyerinde parlayıcı ve patlayıcı maddelerin tehlikeli konsantras­yonlara ulaşması ve kimyasal ola­rak kararsız maddelerin tehlikeli miktarlarda bulunması önlenir. Bu mümkün değilse,
2. İşyerinde yangın veya patlamaya sebep olabilecek tutuşturucu kaynakların bulunması önlenir. Kimyasal olarak kararsız madde ve karışımların zararlı etki gös­termesine sebep olabilecek şart­lar ortadan kaldırılır. Bu da müm­kün değilse,
3. Parlayıcı ve/veya patlayıcı mad­delerden kaynaklanan yangın veya patlama halinde veya kim­yasal olarak kararsız madde ve karışımlarının zararlı fiziksel etki­lerinden çalışanların zarar gör­mesini önlemek veya en aza İn­dirmek için gerekli önlemler alı­nır.
j. İş ekipmanı ve çalışanların korunması için sağlanan koruyucu sistemlerin ta­sarımı, imali ve temini, sağlık ve gü­venlik yönünden yürürlükteki mevzu­ata uygun şekilde yapılır. İşveren, pat­layıcı ortamlarda kullanılacak bütün donanım ve koruyucu sistemlerin 30/12/2006 tarihlî ve 26392 4 üncü
Mükerrer sayılı Resmî Gazete'de ya­yımlanan Muhtemel Patlayıcı Or­tamda Kullanılan Teçhizat ve Koru­yucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik (94/9/AT) hükümlerine uygun olma­sını sağlar.
k. Patlama basıncının etkisini azaltacak düzenlemeler yapılır.
I. Tesis, makine ve ekipmanın sürekli kontrol altında tutulması sağlanır.
m. İşyerlerinde, sıvı oksijen, sıvı argon ve sıvı azot bulunan depolama tankları­nın yerleştirilmesinde Ek-4'te belirti­len asgari güvenlik mesafelerine uyu­lur.
Yanıt: D
38.Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetme-liğl'nln 7. maddesine göre;
İkame yöntemi uygulanarak, tehlikeli kim­yasal madde yerine çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde kullanılır. Yapılan işin özelliği nedeniyle ikame yön­temi kullanılamıyorsa, risk değerlendir­mesi sonucuna göre ve öncelik sırasıyla aşağıdaki tedbirler alınarak risk azaltılır:
1. Çalışanların sağlık ve güvenliği yönün­den risk oluşturabilecek bakım ona­rım işleri de dahil tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalarda ve teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak uygun proses ve mühendislik kontrol sistem­leri seçilir ve uygun makine, malzeme ve ekipman kullanılır.
2. Riski kaynağında önlemek üzere; uy­gun İş organizasyonu ve yeterli hava­landırma sistemi kurulması gibi toplu koruma önlemleri uygulanır.
3. Tehlikeli kimyasal maddelerin olum­suz etkilerinden çalışanların toplu ola­rak korunması için alınan önlemlerin yeterli olmadığı hallerde bu önlem­lerle birlikte kişisel korunma yöntem­leri uygulanır.
Yanıt: D
39. Amflbol grubu asbestler: Krosidolit (Mavi asbest), Amoslt (Kahverengi asbest), Aktl-nolit, Antofillit, Tremolit.
Serpentln grubu asbestler: Krizotil (Beyaz asbest)
Asbest türleri arasında en tehlikeli olanları amfibol grubuna giren asbestlerdir. Bu tür asbest lifleri iğnemsi yapıda, sert ve kırıl­gandır.
Yanıt: A
40. Asbest liflerinin özellikleri:
-> Esneklik Yanmazlık
-> Sürtünme ve aşınmaya karşı dayanık­lılık
-> Kimyasallara dayanıklılık -> Düşük termal iletkenlik -> Düşük elektrik iletkenliği
Yanıt: C
41. Asbest yerine endüstride kullanılan ikame maddeler başlıca beş grupta toplanabilir:
—> Slllka Grubu
Kaplanmamış Cam Elyaf Grubu Kaplanmış Cam Elyaf Grubu Aromatlk Pollamid Bileşikler -> Seramik Grubu
Bu grupların yanı sıra PBT (Polybenzlmlda-zole) türü maddeler de kullanılmaktadır.
Yanıt: B
42. Ülkemizde, 11.07.1993 tarih ve 21634 sa­yılı Resmi Gazetede yayımlanan Zararlı Kimyasal Madde ve Ürünlerin Kontrolü Yö­netmeliği gereğince amfibol tipi asbest türlerinin her çeşit malzeme üretiminde kullanılması 01.01.1996 tarihinden itiba­ren yasaklanmıştır.
Yanıt: B
43.25 Temmuz 2001 tarih ve24473 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle de Beyaz Asbestin kullanım alanları sınır­landırılmıştır.
Yanıt: C
44. AB ülkelerinde 01.01.2005 tarihi itibariyle asbest kullanımı yasaklanmıştır.
Yanıt: D
45. Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre; "İşveren, bu Yönetmelik kapsamına giren çalışmalara başlamadan önce iş planı hazırlamak ve işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür­lüğüne iş planı ile birlikte bildirimde bulun­makla yükümlüdür."
Yanıt: D
46. Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği'nin 5. maddesine göre;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili mev­zuatındaki hükümler saklı kalmak kaydı ile asbest konusunda aşağıdaki hükümlere uyulur.
a. Asbestin her türünün çıkarılması, iş­lenmesi, satılması ve ithalatı,
b. Asbest içeren her türlü ürünün itha­latı ve satılması,
c. Asbest ürünlerinin veya asbest İlave edilmiş ürünlerin üretimi ve işlenmesi
yasaktır.
Yanıt: B
47. AsbestIe Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği'nin 11. maddesine göre; "İşveren, bu Yönetmelik kapsamındaki çalışmalarda çalışanların maruz kaldığı havadaki asbest konsantras­yonunun, sekiz saatlik zaman ağırlıklı orta­lama değerinin (ZAOD-TVVA) 0,1 Nf/cm3'ü geçmemesini sağlar."
Yanıt: A
48. Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği'nin 14. maddesinin 1. bendinin a fıkrasına göre;
Asbest olduğu belirlenen çalışma alanla­rında;
1. Gerekli işaretlemeler yapılır ve uyarı levhaları konulur.
2. Görevli olanlar dışındaki çalışanların girmesi önlenir.
3. Sigara İçilmesi yasak olan alanlar be­lirlenir.
4. Yeme içme için ayrılan yerler, asbest tozu ile kirlenme riski bulunan yerle­rin dışında seçilir.
Yanıt: B
49. Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği'nin 17. maddesinin 1. bendinin b fıkrasına göre; "Asbest tozuna maruziyetln sona ermesin­den sonra kayıtlar en az 40 yıl süreyle sak­lanır."
Yanıt: D

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''KİMYASAL RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 4'' Bu yazı; 7 Ağustos 2014 Perşembe tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica