BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 3

21. İşverenler, Grup 3 ve/veya Grup 4 biyo­lojik etkenlere maruz kalan işçilerin lis­tesini, yapılan işin türünü, mümkünse hangi biyolojik etkene maruz kaldıklarını ve maruziyetler, kazalar ve olaylarla ilgili kayıtları, 


uygun bir şekilde tutmalıdır. Bu liste ve kayıtlar maruziyet sona erdik­ten sonra en az kaç yıl saklanır?
A) 10
B) 15
C) 30
D) 40

22. Aşağıda belirtilenlerden hangisi işçilerin biyolojik etkenlere maruziyetinin en aza indirilmesi için alınacak önlemlere uy­gun deği|dir?
A) Çalışma prosesleri ve teknik kontrol önlemleri, biyolojik etkenlerin or­tama yayılmasını önleyecek veya or­tamda en az düzeyde bulunmasını sağlayacak şekilde düzenlenir.
B) Maruz kalan veya kalabilecek İşçi sa­yısı, mümkün olan en az sayıda tutu­lur.
C) Hijyen önlemleri, biyolojik etkenlerin çalışma yerlerinden kontrol dışı dışa­rıya taşınması veya sızmasının önlen­mesi veya azaltılmasını sağlayacak şekilde uygulanır.
D) Maruziyetin önlenmesi İçin öncelikle kişisel korunma yöntemleri uygula­nır.
23. Aşağıdakilerden hangisi biyolojik etken­lere maruziyetin söz konusu olduğu iş­yerlerinde, istenmesi halinde işverenle­rin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı-ğı'na bildirimde bulunması gereken ko­nulardan değildir?
A) İşçilerin radyasyona maruz kaldığı veya kalabileceği işler
B) Risk değerlendirmesinin sonuçları
C) İşyerinde sağlık ve güvenlikten so­rumlu kişilerin adı, soyadı, unvanı ve bu konudaki yeterliliği
D) Çalışma şekli ve yöntemleri de dâhil olmak üzere alınan koruyucu ve önle­yici önlemler
24. Kalıcı veya gizli enfeksiyona neden ol­duğu bilinen biyolojik etkenlere maruzi-yette, biyolojik etkenlere maruziyet ile ilgili liste ve kayıtlar, bilinen son maruzi-yetten sonra en az kaç yıl boyunca sak­lanmalıdır?
A) 10
B) 20
C) 30
D) 40
25. Biyolojik etkenlere maruz kalan işçilere verilecek eğitimlere ilişkin aşağıdakiler­den hangisi yanlıştır?
A) Herhangi bir olay anında ve olayların önlenmesinde işçilerce yapılması ge­rekenler eğitim konuları İçinde yer alacaktır.
B) Eğitim, biyolojik etkenlerle temasın söz konusu olduğu çalışmalara baş­lanmadan önce verilecektir.
C) Yeni veya değişen risklere yönelik ön­ceden verilen eğitimler tekrarlana­caktır.
D) Eğitimler gerektiğinde periyodik ola­rak tekrarlanacaktır.
26. Çalışanlar, biyolojik etkenlerin kullanımı sırasında meydana gelen herhangi bir kaza veya olayı, işyerinde görevli olan kime derhal bildirmeleri gerekmez?
A) İş güvenliği uzmanına
B) Sendika temsilcisine
C) İşyeri hekimine
D) İşveren vekiline
27. Grup 2,3 ve 4 biyolojik etkenlerin ilk kez kullanımlarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne işin başlamasından en az kaç gün önce bildirim yapılmalıdır?
A) 10
B) 20
C) 30
D) 40
28. İnsanda hastalığa yol açabilecek fakat asıl amaçları kültür veya onların kon­santre halinde bulunmaları gibi biyolojik etkenlerle çalışmak olmayan, biyolojik etkenleri içerip içermediği belirsiz olan maddelerle yapılan laboratuvar çalışma­larında koruma düzeyi en az kaç olan ön­lemler uygulanır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
29. Çalışanlar için ciddi sağlık riski oluştura­bilecek, ancak kesin bir değerlendirme yapılamayan biyolojik etkenlerle çalış­maların yapıldığı tüm işyerlerinde ko­ruma düzeyi en az kaç olan önlemler alı­nır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
30. Grup 2, grup 3 veya grup 4'te yer alan bi­yolojik etkenlerin kullanılması İle ilgili risk değerlendirmesine göre, bu etkenle­rin sanayide kullanılmasında alınması gereken önlemlerin neler olduğuna ka­rar vermeye kim yetkilidir?
A) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
B) Sağlık Bakanlığı
C) Sosyal Güvenlik Kurumu

D) İl Çalışma Müdürlüğü

ÇÖZÜMLER:
21. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 13. maddesine göre; maruziyet sona erdikten sonra en az onbeş yıl saklanır.
Yanıt: B
22.Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre; işveren, işçilerin maruzi­yet düzeyinin en aza indirilmesi için özel­likle aşağıdaki önlemleri alır:
1. Maruz kalan veya kalabilecek çalışan sayısı, mümkün olan en az sayıda tu­tulur.
2. Çalışma prosesleri ve teknik kontrol önlemleri, biyolojik etkenlerin ortama yayılmasını önleyecek veya ortamda en az düzeyde bulunmasını sağlaya­cak şekilde düzenlenir.
3. Öncelikle toplu koruma önlemleri alı­nır veya maruziyetin başka yollarla önlenemediği durumlarda kişisel ko­runma yöntemleri uygulanır.
4. Hijyen önlemleri, biyolojik etkenlerin çalışma yerlerinden kazara dışarıya taşınması veya sızmasının önlenmesi veya azaltılmasını sağlamaya uygun olur.
5. Ek-lI'de verilen biyolojik risk işareti ile birlikte 23/12/2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetme­liğinde yer alan ilgili diğer uyarı işaret­leri de kullanılır.
6. Biyolojik etkenleri içeren kazaların önlenmesine yönelik plan hazırlanır.
7. Gerektiğinde, kullanılan biyolojik et­kenlerin muhafaza edildikleri ortam dışında bulunup bulunmadığının be­lirlenmesi için 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine göre yürürlüğe konulan Yö­netmeliğe uygun ölçümler yapılır.
8. Atıkların, gerektiğinde uygun işlem­lerden geçirildikten sonra çalışanlar tarafından güvenli bir biçimde toplan­ması, depolanması ve işyerinden uzaklaştırılması, güvenli ve özel kapla­rın kullanılması da dâhil uygun yön­temlerle yapılır.
9. Biyolojik etkenlerin işyeri içinde güvenli bir şekilde kullanılması ve taşın­ması için gerekli düzenlemeler yapılır.
Yanıt: D
23. Bİyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre;
Risk değerlendirmesi sonuçları, çalışanla­rın sağlığı ve güvenliği yönünden risk bu­lunduğunu ortaya koyuyorsa, Bakanlıkça istenmesi halinde, işveren aşağıdaki konu­larda gerekli bilgileri çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne verir:
a. Risk değerlendirmesinin sonuçları.
b. Çalışanların biyolojik etkenlere maruz kaldığı veya kalma ihtimali bulunan iş­ler.
c. Maruz kalan çalışan sayısı.
ç. İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hiz­meti sunan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin adı, soyadı, unvanı ve bu konudaki ye­terliliği.
d. Çalışma şekli ve yöntemleri de dâhil olmak üzere alınan koruyucu ve önle­yici tedbirler.
e. Çalışanların, grup 3 veya grup 4'te bi­yolojik etkenlere ait fiziksel korumala­rının ortadan kalkması sonucu oluşa­cak maruziyetten korunması için yapı­lan acil eylem planı.
Yanıt: A
24. Bİyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 13. maddesine göre; aşağıda belirtilen enfek­siyonlara neden olabilecek biyolojik etken­lere maruziyette, biyolojik etkenlere ma­ruziyet ile ilgili liste ve kayıtlar, bilinen son maruziyetten sonra en az 40 yıl boyunca saklanır:
a. Kalıcı veya gizli enfeksiyona neden ol­duğu bilinen biyolojik etkenlere ma­ruziyet.
b. Eldeki bilgi ve verilere göre, seneler sonra hastalığın ortaya çıkmasına ka­dar teşhis edilemeyen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maru­ziyet.
c. Hastalığın gelişmesinden önce uzun kuluçka dönemi olan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maru­ziyet.
ç. Tedaviye rağmen uzun süreler bo­yunca tekrarlayan hastalıklarla sonuç­lanan biyolojik etkenlere maruziyet.
d. Uzun süreli ciddi hasar bırakabilen en­feksiyonlara sebep olan biyolojik et­kenlere maruziyet.
Yanıt: D
25. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 11. maddesine göre; işveren, işyerinde çalı­şanların ve/veya çalışan temsilcilerinin uy­gun ve yeterli eğitim almalarını sağlar ve özellikle aşağıda belirtilen konularda ge­rekli bilgi ve talimatları verir:
a. Olası sağlık riskleri.
b. Maruziyeti önlemek için alınacak ön­lemler.
c. Hijyen gerekleri.
ç. Koruyucu donanım ve giysilerin kulla­nımı ve giyilmesi.
d. Herhangi bir olay anında ve/veya olayların önlenmesinde çalışanlarca yapılması gereken adımlar
Yanıt: C
26. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 12. maddesine göre; "Çalışanlar, biyolojik et­kenlerin kullanımı sırasında meydana ge­len herhangi bir kaza veya olayı, işyerinde görevli iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya işveren veya işveren vekiline derhal bildirir."
Yanıt: B
27. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 15. maddesine göre; işverenler, aşağıdaki bi­yolojik etkenlerin ilk kez kullanımında ça­lışma ve iş kurumu il müdürlüğüne ön bil­dirimde bulunur:
a.  Grup 2 biyolojik etkenler.
b. Grup 3 biyolojik etkenler.
c. Grup 4 biyolojik etkenler.
Bu bildirim işin başlamasından en az otuz gün önce yapılır.
Yanıt: C
28.Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 18. maddesine göre; insanda hastalığa yol aça­bilecek fakat asıl amaçlan kültür veya on­ların konsantre halinde bulunmaları gibi biyolojik etkenlerle çalışmak olmayan, bi­yolojik etkenleri içerîp içermediği belirsiz olan maddelerle yapılan laboratuvar çalış­malarında koruma düzeyi en az 2 olan ön­lemler uygulanır
Yanıt: B
29. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 18. maddesine göre; çalışanlar için ciddi sağlık riski oluşturabilecek, ancak kesin bir de­ğerlendirme yapılamayan biyolojik etken­lerle çalışmaların yapıldığı tüm işyerlerinde koruma düzeyi en az 3 olan önlemleralınır.
Yanıt: C
30. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 18. maddesine göre; grup 2, grup 3 veya grup 4'te yer alan biyolojik etkenlerin kullanıl­ması ile ilgili risk değerlendirmesine göre, bu etkenlerin sanayide kullanılmasında alınması gereken önlemlerin neler oldu­ğuna karar vermeye Bakanlık yetkilidir.
Yanıt: A

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 3'' Bu yazı; 7 Ağustos 2014 Perşembe tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica