BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 2

11. Tarım sektörü çalışanları aşağıdaki biyo­lojik risk etmenlerinden hangisine ma­ruz kalabilir?
A) KOAH
B) HepatitB


C) HIV
D) TBC

12. Aşağıdakilerden hangisi enfeksiyonların bulaşma yollarından biri değildir?
A) Vektörler
B) Hava
C) Virulans
D) Temas
13. Aşağıdakilerden hangisi bakteriye! en­feksiyonlardan değildir?
A) Histopiazmosis
B) Lejyoner hastalığı
C) Difteri
D) Boğmaca
14. Aşağıdakilerden hangisi viral enfeksi­yonlardan değildir?
A) Hepatit B
B) Kızamık
C) Kızamıkçık
D) Histopiazmosis
15. Biyolojik tıbbi Iaboratuvarlarda alınması gerekli önlemlere ilişkin aşağıdaki han­gisi yanlıştır?
A) Laboratuvarlarda yemek, içmek ve si­gara İçmek yasaklanmalıdır.
B) Pipetler ağızla kullanılmalıdır.
C) Özeler kullanılmadan önce soğutul-malıdır.
D) Santrifüj işlemi İyi havalandırılmış bir odada yapılmalıdır.
16. Aşağıdakilerden hangisi işyeri orta­mında meslek hastalıklarına neden ola­bilecek biyolojik etkenlerden biri değil­dir?
A) Hücre kültürleri
B) İnsan endoparazitlerl
C) Mikroorganizmalar
D) İrritan maddeler
17. Genetik materyali replikasyon veya ak­tarma yeteneğinde olan hücresel veya hücresel olmayan mikrobiyolojik varlık­lara ne denir?
A) Mutajen maddeler
B) Hücre kültürleri
C) Mikroorganizmalar
D) Kanserojen maddeler
18. Aşağıdakilerden hangisi çok hücreli or­ganizmalardan türetilmiş hücrelerin in-vitro olarak geliştirilmesini ifade eder?
A) Mutajen madde
B) Hücre kültürü
C) Mikroorganizma
D) Kanserojen madde
19. Biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan herhangi bir işyerinde risk de­ğerlendirmesi yapılırken aşağıdaki bilgi­lerden hangisi gerekli değildir?
A) İnsan sağlığına zararlı olan veya ola­bilecek biyolojik etkenlerin sınıflandı­rılması
B) Yetkili makamların İşçilerin sağlığını korumak için biyolojik etkenlerin de­netim altına alınması hakkındaki öne­rileri
C) Yaptıkları işle bağlantılı olmayarak İş­çilerin yakalandığı hastalıklara ilişkin bilgiler
D) Çalışanların yaptıkları işler sonu­cunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler
20. Birden fazla grupta yer alan biyolojik et­kenlere maruziyetin söz konusu olduğu işlerde yapılacak risk değerlendirmesi için aşağıda belirtilenlerden hangisi doğ­rudur?
A) Zararlı biyolojik etkenlerin tümünün oluşturduğu tehlike dikkate alınarak yapılır.
B) En tehlikeli etkenler dikkate alınarak yapılır.
C) Grup 3 biyolojik etkenlerin oluştur­duğu tehlike dikkate alınarak yapılır.

D) Grup 4 biyolojik etkenlerin oluştur­duğu tehlike dikkate alınarak yapılır.

ÇÖZÜMLER:
11. Tarım sektöründe çalışanlarının maruz ka­labileceği biyolojik risk etmenleri: Kr. Bron­şit, astım, hipersensitif pnömoni, organik toz sendromu, KOAH, konjunktivit, rinit, alerjik dermatit.
Yanıt: A
12. Enfeksiyonların bulaşma yolları:
—> Doğrudan temas —> Dolaylı temas Hava ile Araçlarla —» Vektörlerle
Yanıt: C
13. Bakteriyel enfeksiyonlar:
—> Tüberküloz, —> Meningokoksik menenjit, —> Gastrointestinal sistem enfeksiyon­ları,
Lejyoner hastalığı, Difteri, Boğmaca.
Yanıt: A
14. Viral enfeksiyonlar:
-> Hepatit B, —> Kızamık, -> Kızamıkçık, —» Kabakulak,
—» Suçiçeği veya varisella zoster, —> Herpes enfeksiyonları, —> Sitomegalo virüs enfeksiyonları, —» Edinsel bağışıklık yetersizliği send­romu.
Yanıt: D
15. Biyolojik tıbbi laboratuvarlarda alınması gerekli önlemler şunlardır:
~+ Tüm tehlikeli işlemler biyolojik güven­lik kabininde yapılmalıdır.
->Pipet yerine iğne ve şırınga kullanıl­mamalıdır.
—> Pipetlerin ağızla kullanılması yasak­lanmalıdır.
Pipetle çalışırken baloncuk oluşma­sına dikkat edilmelidir.
Özeler kullanılmadan önce soğutul-malıdır.
->• Tüp kapaklan açıldığında tüp ağzı al­kollü bezle örtülmelidir.
-> Santrifüj işlemi iyi havalandırılan bir odada yapılmalı ve sağlam plastik tüp­ler kullanılmalıdır.
-> Parenteralenjeksiyon ve aspirasyon işlemleri iğnesi kilitlenen enjektör­lerle yapılmalı ve iğne enjektörden ayrılırken alkollü bezle tutulmalıdır.
-> Kullanılmış iğne ve enjektörler doğ­ruca dar ağızlı sağlam kaplara atılma­lıdır.
Tüm kontamine materyaller atılma­dan önce otoklavdan geçirilmelidir.
Tüm kontamine cam ve pipetler otok­lava gitmeden önce dezenfektanlı kaplarda toplanmalıdır.
—> Serum veya örneksaklanan buzdolap-larında yiyecek bulundurulmamalıdır.
—> Laboratuvarlarda yemek, içmek ve si­gara içmek yasaklanmalıdır.
Laboratuvardan çıkarken eller yıkan­malı ve önlükler laboratuvarlarda bı­rakılmalıdır.
Yanıt: B
16. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının b bendine göre; "Biyolojik etkenler: Herhangi bir enfeksi­yona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, genetik olarak değiştirilmiş olan­larda dâhil mikroorganizmaları, hücre kül­türlerini ve insan endoparazîtleri."
Yanıt: D
17. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının ç bendine göre; "Mikroorganizma: Genetik materyali repli-kasyon veya aktarma yeteneğinde olan hücresel veya hücresel yapıda olmayan mikrobiyolojik varlığı"
Yanıt: C
18. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının c bendine göre; "Hücre kültürü: Çok hücreli organizmalar­dan türetilmiş hücrelerin in-vitro olarak geliştirilmesi"
Yanıt: B
19. Bİyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan herhangi bir işyerinde risk değerlendirmesi aşağıdaki bilgiler dik­kate alınarak yapılır:
a. İnsan sağlığına zararlı olan veya olabi­lecek biyolojik etkenlerin sınıflandırıl­ması.
b. Yetkili makamların, çalışanların sağlı­ğını korumak için biyolojik etkenlerin denetim altına alınması hakkındaki önerileri.
c. Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler.
ç. Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek alerjik veya toksik etkiler.
d. Yaptıkları işle doğrudan bağlantılı ola­rak çalışanların yakalandığı hastalıklar ile ilgili bilgiler.
Yanıt: C
20. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre; "Birden fazla grupta yer alan biyolojik etkenlere maruziyetin söz konusu olduğu işlerde risk değerlendir­mesi, zararlı biyolojik etkenlerin tümünün oluşturduğu tehlike dikkate alınarak yapı­lır."
Yanıt: A

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 2'' Bu yazı; 7 Ağustos 2014 Perşembe tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica