11. Tarım sektörü çalışanları aşağıdaki biyolojik risk etmenlerinden hangisine maruz kalabilir?
A) KOAH
B) HepatitB
C) HIV
D) TBC
12. Aşağıdakilerden hangisi enfeksiyonların bulaşma yollarından biri değildir?
A) Vektörler
B) Hava
C) Virulans
D) Temas
13. Aşağıdakilerden hangisi bakteriye! enfeksiyonlardan değildir?
A) Histopiazmosis
B) Lejyoner hastalığı
C) Difteri
D) Boğmaca
14. Aşağıdakilerden hangisi viral enfeksiyonlardan değildir?
A) Hepatit B
B) Kızamık
C) Kızamıkçık
D) Histopiazmosis
15. Biyolojik tıbbi Iaboratuvarlarda alınması gerekli önlemlere ilişkin aşağıdaki hangisi yanlıştır?
A) Laboratuvarlarda yemek, içmek ve sigara İçmek yasaklanmalıdır.
B) Pipetler ağızla kullanılmalıdır.
C) Özeler kullanılmadan önce soğutul-malıdır.
D) Santrifüj işlemi İyi havalandırılmış bir odada yapılmalıdır.
16. Aşağıdakilerden hangisi işyeri ortamında meslek hastalıklarına neden olabilecek biyolojik etkenlerden biri değildir?
A) Hücre kültürleri
B) İnsan endoparazitlerl
C) Mikroorganizmalar
D) İrritan maddeler
17. Genetik materyali replikasyon veya aktarma yeteneğinde olan hücresel veya hücresel olmayan mikrobiyolojik varlıklara ne denir?
A) Mutajen maddeler
B) Hücre kültürleri
C) Mikroorganizmalar
D) Kanserojen maddeler
18. Aşağıdakilerden hangisi çok hücreli organizmalardan türetilmiş hücrelerin in-vitro olarak geliştirilmesini ifade eder?
A) Mutajen madde
B) Hücre kültürü
C) Mikroorganizma
D) Kanserojen madde
19. Biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan herhangi bir işyerinde risk değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki bilgilerden hangisi gerekli değildir?
A) İnsan sağlığına zararlı olan veya olabilecek biyolojik etkenlerin sınıflandırılması
B) Yetkili makamların İşçilerin sağlığını korumak için biyolojik etkenlerin denetim altına alınması hakkındaki önerileri
C) Yaptıkları işle bağlantılı olmayarak İşçilerin yakalandığı hastalıklara ilişkin bilgiler
D) Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler
20. Birden fazla grupta yer alan biyolojik etkenlere maruziyetin söz konusu olduğu işlerde yapılacak risk değerlendirmesi için aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur?
A) Zararlı biyolojik etkenlerin tümünün oluşturduğu tehlike dikkate alınarak yapılır.
B) En tehlikeli etkenler dikkate alınarak yapılır.
C) Grup 3 biyolojik etkenlerin oluşturduğu tehlike dikkate alınarak yapılır.
D) Grup 4 biyolojik etkenlerin oluşturduğu tehlike dikkate alınarak yapılır.
ÇÖZÜMLER:
11. Tarım sektöründe çalışanlarının maruz kalabileceği biyolojik risk etmenleri: Kr. Bronşit, astım, hipersensitif pnömoni, organik toz sendromu, KOAH, konjunktivit, rinit, alerjik dermatit.
Yanıt: A
12. Enfeksiyonların bulaşma yolları:
—> Doğrudan temas —> Dolaylı temas -» Hava ile -» Araçlarla —» Vektörlerle
Yanıt: C
13. Bakteriyel enfeksiyonlar:
—> Tüberküloz, —> Meningokoksik menenjit, —> Gastrointestinal sistem enfeksiyonları,
-» Lejyoner hastalığı, -» Difteri, -» Boğmaca.
Yanıt: A
14. Viral enfeksiyonlar:
-> Hepatit B, —> Kızamık, -> Kızamıkçık, —» Kabakulak,
—» Suçiçeği veya varisella zoster, —> Herpes enfeksiyonları, —> Sitomegalo virüs enfeksiyonları, —» Edinsel bağışıklık yetersizliği sendromu.
Yanıt: D
15. Biyolojik tıbbi laboratuvarlarda alınması gerekli önlemler şunlardır:
~+ Tüm tehlikeli işlemler biyolojik güvenlik kabininde yapılmalıdır.
->■Pipet yerine iğne ve şırınga kullanılmamalıdır.
—> Pipetlerin ağızla kullanılması yasaklanmalıdır.
-» Pipetle çalışırken baloncuk oluşmasına dikkat edilmelidir.
-» Özeler kullanılmadan önce soğutul-malıdır.
->• Tüp kapaklan açıldığında tüp ağzı alkollü bezle örtülmelidir.
-> Santrifüj işlemi iyi havalandırılan bir odada yapılmalı ve sağlam plastik tüpler kullanılmalıdır.
-> Parenteralenjeksiyon ve aspirasyon işlemleri iğnesi kilitlenen enjektörlerle yapılmalı ve iğne enjektörden ayrılırken alkollü bezle tutulmalıdır.
-> Kullanılmış iğne ve enjektörler doğruca dar ağızlı sağlam kaplara atılmalıdır.
-» Tüm kontamine materyaller atılmadan önce otoklavdan geçirilmelidir.
-» Tüm kontamine cam ve pipetler otoklava gitmeden önce dezenfektanlı kaplarda toplanmalıdır.
—> Serum veya örneksaklanan buzdolap-larında yiyecek bulundurulmamalıdır.
—> Laboratuvarlarda yemek, içmek ve sigara içmek yasaklanmalıdır.
-» Laboratuvardan çıkarken eller yıkanmalı ve önlükler laboratuvarlarda bırakılmalıdır.
Yanıt: B
16. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının b bendine göre; "Biyolojik etkenler: Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, genetik olarak değiştirilmiş olanlarda dâhil mikroorganizmaları, hücre kültürlerini ve insan endoparazîtleri."
Yanıt: D
17. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının ç bendine göre; "Mikroorganizma: Genetik materyali repli-kasyon veya aktarma yeteneğinde olan hücresel veya hücresel yapıda olmayan mikrobiyolojik varlığı"
Yanıt: C
18. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının c bendine göre; "Hücre kültürü: Çok hücreli organizmalardan türetilmiş hücrelerin in-vitro olarak geliştirilmesi"
Yanıt: B
19. Bİyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan herhangi bir işyerinde risk değerlendirmesi aşağıdaki bilgiler dikkate alınarak yapılır:
a. İnsan sağlığına zararlı olan veya olabilecek biyolojik etkenlerin sınıflandırılması.
b. Yetkili makamların, çalışanların sağlığını korumak için biyolojik etkenlerin denetim altına alınması hakkındaki önerileri.
c. Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler.
ç. Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek alerjik veya toksik etkiler.
d. Yaptıkları işle doğrudan bağlantılı olarak çalışanların yakalandığı hastalıklar ile ilgili bilgiler.
Yanıt: C
20. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre; "Birden fazla grupta yer alan biyolojik etkenlere maruziyetin söz konusu olduğu işlerde risk değerlendirmesi, zararlı biyolojik etkenlerin tümünün oluşturduğu tehlike dikkate alınarak yapılır."
Yanıt: A
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder