ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 5

41. Toprakla potansiyel farkı 230 volt veya daha yukarı olan alternatif gerilim ile ça­lışan elektrik motorları için aşağıda veri­len özelliklerden hangisi yanlıştır?
A} Özel motor dairelerinde bulunmalı­dırlar.


B) Tabandan en az 3 metre yüksek bir yerde bulunmalıdırlar.
C) Muhafaza sistemi olmalıdırlar.
D) Fazla nem, buhar veya benzerlerinin bulunduğu yerler ile yağlı yerlerdeki elektrik motorlarının gerilim altın­daki kısımlarıyla bağlantıları açıkta bulunmalıdır.

42. Toprak ile potansiyel farkı kaç volttan fazla olan alternatif gerilimli elektrik tabloları, özel yerlerde bulundurulacak ve bu yerlerin tabanı, akım geçirmeyen malzemeden yapılmış veya bu cins mal­zeme ile kaplanmış olacaktır?
A) 42
B) 110
C) 220
D) 230
43. Gerilimi 250 volttan yukarı olan alterna­tif veya doğru akım devrelerinde kullanı­lan sigortalarda kaç amperden sonra şal­ter konması zorunludur?
A) 20
B) 32
C) 40
D) 60
44. Elektrik çarpma riski bulunan bir maki­nede, bakım ve onarım çalışması yapıl­ması gerektiğinde en etkili önlem aşağı-dakilerden hangisidir?
A) Sistemin enerjisinin kesilmesi
B) Tehlikeli alanın işaretlenmesi
C) Çalışma bölgesinde topraklama yapıl­ması
D) Kişisel koruyucuların kullanılması
45. Güvenlik transformatörü kullanılması halinde çıkış devresine en fazla kaç adet elektrikli el aleti bağlanabilir?
A) 1
B) 3
C) 5
D) 10
46. Kazanlar, tanklar ve benzeri dar yerlerle nemli ve ıslak yerlerde, elektrikli el lam­balarında doğru akım kullanılıyorsa, kul­lanma gerilimi en fazla kaç volt olmalı­dır?
A) 50
B) 100
C) 150
D) 200
47. Depoların parlayıcı sıvılarla doldurul­ması ve boşaltılması sırasında araç ilé depo arasında topraklama hattı bağlan­tısı yapılmasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Statik elektriklenmeyi önlemek
B) Elektrik enerjisinden tasarruf sağla­mak
C) Çalışanları   elektrik çarpmalarına karşı korumak
D) Depoları korozyona karşı korumak
48. Aşağıdakilerden hangisi yapıları yıldı­rımdan korunmak için kullanılan bir araçtır?
A) Kaçak akım rölesi
B) Topraklama
C) Sigorta
D) Paratoner
49. Üzerinde 650 volt gerilim bulunan şalter veya ona benzer açık elektrik teçhizatı, en az kaç santimetre yükseklikte yapıl­mış olacaktır?
A) 100
B) 150
C) 200
D) 215
50. Alçak gerilimli tesisatta servis koridor­ları en az kaç santimetre genişlikte olma­lıdır?
A) 60
B) 80
C) 100
D) 120
51. Açık hava tesislerinin çevresi en az kaç metre yükseklikte bir çitle çevrilmelidir?
A) 1
B) 1,2
C) 1,8

D} 2,5

ÇÖZÜMLER:

41. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 271. maddesine göre; fazla nem, buhar veya benzerlerinin bulunduğu yerler ile yağlı yerlerdeki elektrik motorlarının gerilim al­tındaki kısımlarıyla bağlantıları uygun şe­kilde korunmuş olacaktır.
Yanıt: D
42. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 274. maddesine göre; toprak ile potansiyel farkı 42 volttan fazla olan alternatif gerilimli elektrik tabloları, özel yerlerde bulunduru­lacak ve bu yerlerin tabanı, akım geçirme­yen malzemeden yapılmış veya bu cins malzeme ile kaplanmış olacaktır.
Yanıt: A
43. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 275. maddesine göre; gerilimi 250 volttan yu­karı olan alternatif veya doğru akım devre­lerinde kullanılan sigortalardan değeri 20 amperin üstünde olanları, kapalı bir tablo içine monte edilecek ve en az bir şalter veya anahtarla kontrol altına alınacak, bu şalter veya anahtarla akım kesilmeden, tablo kutusu kapağı açılmayacak ve tablo kutusunun kapağı kapanmadan akım veril­meyecektir.
Yanıt: A
44. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 303. maddesine göre; elektrik tesisatının, cihaz­larının veya çıplak iletkenlerin, daima geri­lim altında bulunduğu kabul edilecek ve teknik birzorunluluk bulunmadıkça gerilim altında elektrik onarımı yapılmayacaktır. Toprakla potansiyel farkı 250 volt ve daha yukarı olan alternatif veya doğru akımlı te­sisatta, gerilim kaldırılmadan akım kesil­meden hiç bir çalışma yapılmayacaktır. Toprakla potansiyel farkı 250 volttan aşağı alternatif veya doğru akımlı tesisatta yapı­lacak işlere girişilmeden yine gerilim kesi­lecek, ancak, zorunluluk halinde gerekli tedbirler alınacak ve akım geçirmeyen aletler, uygun iş elbisesi ve eldiven gibi ki­şisel koruyucular, kauçuk paspaslar ile akım geçirmeyen paravanalar, tabureler ve platformlar gibi araçlar kullanılacak ve işçiler yetkili bir elemanın gözetiminde ça­lıştırılacaklardır. Üzerinde çalışılan gerilim altındaki çıplak iletkenler, uygun kafes, pa­ravana veya yalıtkan mahfazalarla koruna­caktır.
Yanıt: A
45. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 314. maddesine göre; güvenlik transformatörü kullanılması halinde, çıkış devresine yalnız bir elektrikli el aleti bağlanacaktır.
Yanıt: A
46.lşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 318. maddesine göre; kazanlar, tanklar ve ben­zeri dar yerlerle nemli ve ıslak yerlerde, elektrikli el lambalarında olduğu gibi alçak gerilim kullanılmayacaktır. Doğru akım kul­lanılıyorsa, kullanma gerilimi 100 voltu geçmeyecek ve artı kutup topraklanmış olacaktır. Alternatif akımda ise ancak en küçük gerilim (en çok 42 V) kullanılacaktır. Buralarda, iyi yalıtılmış esnek kablolar kul­lanılacak ve kablolar düzenli ezilmeyecek şekilde bulundurulacaktır.
Yanıt: B
47. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 337. maddesine göre; parlayıcı sıvılar, depo­lama tanklarından kara veya deniz tanker­lerine aktarıldıklarında, statik elektriğe karşı depolama tankının topraklı metal kısmı ile aracın metal kısımları arasında bir elektriksel bağlantı yapılacak, havalı veya dolu lastik tekerlekli ve benzeri araçlar ay­rıca topraklanacaktır.
Yanıt: A
48. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 343. maddesine göre; işyerlerindeki parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddelerin imal edildiği, işlendiği veya depolandığı yerler, yağ, boya veya diğer parlayıcı sıvıların bulunduğu bi­nalar, yüksek bacalar, yüksek binalar ile üzerinde direk veya sivri çıkıntılar yahut su depoları gibi yüksek yerler bulunan bina­lar, yıldırıma karşı yürürlükteki yönetmelik ve şartnamelere göre yapılacak yıldırımlık tesisatı ile, hava hatları ise uygun kapasite­deki parafudrlar ile korunacaktır.
Yanıt: D
49. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 350. maddesine göre; üzerinde 650 volt gerilim bulunan şalter veya ona benzer açık elekt­rik teçhizatı, en az 215 santimetre yüksek­likte ve bakım ve kontrol çalışmalarına el­verişli şekilde yapılmış olacaktır. Gerilim al­tındaki kısımların bakım ve kontrolüne ya­rayan uygun geçitler yapılacak ve bunlar yol olarak kullanılmayacaktır.
Yanıt: D
50. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 351. maddesine göre; alçak gerilimli tesisatta servis koridorları en az 60 santimetre ge­nişlikte ve yüksek gerilimli tesislerde ise en az 80 santimetre genişlikte olacaktır. Hiç bir yerde bu koridorların tavan yüksekliği 2 metreden az olmayacaktır.
Yanıt: A
51. Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri YönetmeÜ-ği'nin 36. Maddesine göre; açık hava tesis­lerinin çevresindeki dolu duvarlar ve tel kafes düzenler en az 1800 mm yükseklikte olmalıdır.
Yanıt: C

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 5'' Bu yazı; 8 Ağustos 2014 Cuma tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica