ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 4

31. Aşağıdakilerden hangisi fiş ve priz sis­temlerinde uyulması gereken güvenlik önlemlerine aykırıdır?
A) Ara fiş-priz düzenlerinin yalıtkan dü­zenekleri uygun şekilde korunmalı­dır.


B) Fişler, aynı tesiste kullanılan farklı ge­rilimler için kullanılan prizlere sokula­cak yapı ve özellikte olmalıdır.
C) Kırık ve çatlak fiş- prizler kullanılma­malıdır

D) Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları akım kontak ele­manlarından önce bağlantıyı sağla­malıdır
32. Alternatif veya doğru akım devrelerinde kullanılan sigortalar kapalı birtablo içine monte edilmeli, değeri kaç amperim üs­tünde olan sigortalar en az bir şalter veya anahtarla kontrol altına alınmalı­dır?
A) 24
B) 32
C) 40
D) 50
33. Sigortaların değiştirilmesi sırasında ya­pılacak işlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Gerilim dışı bırakılmalıdır.
B) Gerilim yokluğu kontrol edilmelidir.
C) Sigorta gerilim dışı bırakmıyorsa, ke­sicilerle devrenin kesilmesi sağlan­malıdır.
D) Sigortanın yeniden yanması ihtimali göz önüne alınarak tel sarılarak köp-rülenmiş sigortalar kullanılmalıdır.
34. Gerilim altındaki kısımların dokunmaya
karşı gerilimi .............. Volt'tan yukarı
olan alternatif veya ............... Volt'tan
yukarı olan doğru akımlı bölümleri dev­releri yalıtılmış olmalı ya da doğrudan doğruya dokunmaya karşı korunmuş ol­malıdır.
Yukarıdaki cümledeki boşluklara aşağı-dakilerden hangisi gelmelidir?
A) 40-100
B) 120 - 50
C) 50-120
D) 60-120
35. Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihaz­larında çıkan yangınlarda karbondiok-sitli, bikarbonat tozlu veya benzeri etkili diğer tiplerde yangın söndürme cihaz­ları, 15 kV'a kadar gerilimli tesislerde kaç metre uzaklıktan kullanılmalıdır?
A) 1
B) 3
C) 5
D) 10
36. Tevzi tabloları için aşağıda verilen gü­venlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?
A} Tozlu ve nemli yerlerde kullanılan tablolar tamamen sızdırmaz biçimde kapalı dökme demir ya da çelik saç­tan yapılmalıdır.
B) Metal gövdesi topraklanmalı diğer gerilim altında olmayan metal bö­lümleri topraklanmamalıdır.
C) Tablo veya pano üzerindeki sigorta, şalter ve anahtarların üzerine, ku­manda ettiği yeri gösteren etiketler bulunmalıdır.
D) Çalışanların erişebileceği yerlerde bulunanların kontrol tertibatı ile ben­zeri tesisat, kilitli dolap veya hücre içinde olmalıdır.
37. Transformatör, kondansatörlerin ve benzerlerinin konulduğu işyerlerinde alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Yeteri kadar havalandırılması sağlan­malı ve duvarları ile kapıları yangına dayanıklı olmalıdır.
B) Şarj kalıntılarını önleyecek şekilde bağlanmış ve kontrol edilmiş olmalı­dır.
C) Soğutmalı transformatörleri yanabilir malzemelerden yeteri kadar uzakta bulunmalıdır.
D) Transformatörler ve kondansatör merkezlerindeki diğer yüksek gerilim cihazları açıkta olmalıdır.
38. Yüksek gerilim tesislerine ayrılan yerlere aşağıdaki özelliklerinden hangisi vanlıs-t[r?
A) Küçük boyutlu elektrik gereçlerinden başka eşya konulmamalıdır.
B) Çalışanlar buralarda giyinip soyun­masına İzin verilmelidir.
C) Kapıları kilitli tutulmalı ve ilgisiz kişi­lerin girmeleri önlenmelidir.
D) Bu yerlerin kapısına giriş yasağını bil­diren ikaz levhası aşılmalıdır.
39. Aşağıdaki elektrikli el aletlerine ilişkin özelliklerinden hangisi yanlıştır?
A) Elektrikli ei aletleri kullanılmadan önce yetkili kimseler tarafından kont­rol edilmelidir.
B) Taşınabilir ağır elektrikli aletlerin bir yerden diğer bir yere taşınması özel sapan veya askılarla yapılmalı ve bu sapan askılar çalışma sırasında kulla­nılmalıdır.
C) Taşınabilir elektrikli el aletlerinin sap­ları yeterli cins ve kalınlıkta akım ge­çirmeyen maddeyle kaplanmalıdır.
D) Elektrikli el aletleri kendi özel gaye­leri için doğru olarak ve kendi kapasi­teleri içinde, aşırı zorlanmalara baş­vurulmadan kullanılmalıdır.
40. Kuvvetli akım tesislerinde yapılacak ba­kım onarım çalışmaları sırasında çalışan­ların hayatının korunması için alınması gereken beş önlemden sonuncusu aşağı-dakilerden hangisidir?
A) Gerilimin her yönden kesilmesi
B) Çalışılacak yerlerde gerilimin olmadı­ğının kontrolü
C) Çalışılan yerlerde ve işletme esna­sında gerilim altında bulunması gere­ken başka yerler varsa bunlarla tema­sın önlenmesi

D) Kısa devre etme ve topraklama

ÇÖZÜMLER:

31. Fiş-priz sistemleri
—> Fişler, aynı tesiste kullanılan farklı ge­rilimler için kullanılan prizlere sokul­mayacak yapı ve özellikte olmalıdır.
—> Ara fiş-priz düzenlerinin yalıtkan dü­zenekleri uygun şekilde korunmalıdır. Kırık ve çatlak fiş- prizler kullanılma­malıdır.
—> Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları akım kontak ele­manlarından önce bağlantıyı sağla­malıdır.
Yanıt: B
32. Alternatif veya doğru akım devrelerinde kullanılan sigortalar kapalı bir tablo içine monte edilmeli, değeri 32 amper'in üs­tünde olan sigortalar en az bir şalter veya anahtarla kontrol altına alınmalıdır.
Yanıt: B
33.Sigortalar değiştirilmeden önce gerilim dışı bırakılmalı ve gerilim yokluğu kontrol edil­melidir. Sigorta gerilim dışı bırakışmı­yorsa, kesicilerle devrenin kesilmesi sağ­lanmalı, tesisatın tekrar servise konulma­sında sigortanın yeniden yanması ihtimali göz önüne alınarak sigortayı değiştiren ki­şinin kendine zarar gelmeyecek şekilde el­leri ve yüzünün korunması için gerekli kişi­sel koruyucular kullandırmalıdır. Elektrik tesislerinde orijinal olmayan, yamanmış ve tel sarılarak köprülenmiş sigortalar kulla­nılmamalıdır.
Yanıt: D
34. Gerilim altındaki kısımların dokunmaya karşı gerilimi 50 Volt'tan yukarı olan alter­natif veya 120 Volt'tan yukarı olan doğru akımlı bölümleri devreleri yalıtılmış olmalı ya da doğrudan doğruya dokunmaya karşı korunmuş olmalıdır.
Yanıt: C
35. İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği Tüzüğü'nün 125. maddesine göre; gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda kar­bondioksitti, bikarbonat tozlu veya benzeri etkili diğer tiplerde yangın söndürme ci­hazları, gerilim değeri ve tesis ile sön­dürme cihazları arasındaki uzaklıklara ait aşağıdaki hususlar göz önünde bulunduru­larak kullanılacaktır.
—> 15 kV'a kadar gerilimli tesislerde: 1 metre
—> 15-35 kV'a kadar gerilimli tesislerde: 2 metre
—> 35 kV'dan yukarı gerilimli tesislerde: 3 metre
Yanıt: A
36.lşyerinde çalışanların erişebileceği yer­lerde bulunan tevzi tabloları, panoları ve kontrol tertibatı ile benzeri tesisat, kilitli dolap veya hücre içinde olmalıdır. Saç mal­zemeden yapılmış ana kuvvet panolarının ön ve arka çalışma tabanları, elektrik akı­mını geçirmeyen, uygulama gerilimine da­yanıklı izole malzeme ile kaplanmış olmalı­dır. Bu malzemenin eni el ulaşma mesafesi dikkate alınarak seçilmelidir. Tevzi tablola­rının üretim ve kullanımında Elektrik İç Te­sisleri Yönetmeliği hükümlerine uyulmalı­dır. Tevzi tablo ve pano yanına ve altına malzeme istif edilmemelidir.
Tevzi tablosu veya benzeri tertibat üze­rinde bulunan sigortalar, şalterler, ilgili standartlara ve Elektrik İç Tesisler Yönet­meliği hükümlerine uygun yapılmış ve ko­runmuş olmalıdır. Tablo veya pano üzerin­deki sigorta, şalter ve anahtarların üzerine, kumanda ettiği yeri gösteren etiketler bu­lunmalıdır.
Tozlu ve nemli yerlerde kullanılan tablolar tamamen sızdırmaz biçimde kapalı dökme demir ya da çelik saçtan yapılmalıdır.
Tevzi tabloları, panolarının metal gövdesi ile gerilim altında olmayan bütün metal bölümleri topraklanmalıdır.
Gerilimi 1000 Volt'u geçmeyen ana dağı­tım tabloları, bakımı ve ayarı gerektiren her kısmı kolayca erişilebilecek, iletkenler kolayca izlenebilecek, şalter veya ku­manda cihazları tablonun önünden idare edilebilecek ve bütün ölçü ve kontrol alet­leri ile sinyalizasyon cihazları tablonun ön cephesinden kolayca görünebilecek şe­kilde düzenlenmelidir.
Gerilimi 1000 Volt'tan fazla olan ana dağı­tım tabloları, hücreler ve yüksek gerilimle çalışan bütün aletlerin metal koruyucuları topraklanmış olmalı veya bunlar uygun şe­kilde izole edilmeli ve bütün metal kollar ile diğer bütün metal bağlantılar toprak­lanmalıdır. Bunların kontrolünde, bakım ve onarımında akım kesilmeli ve kontrol ba­kım veya onarımı yapılan tablo veya hücre diğerlerinden bir paravana veya bölme ile ayrılmalıdır.
Yanıt: B
37.Transformatör, kondansatör ve benzerleri­nin konulduğu işyerlerinin yeteri kadar ha­valandırılması sağlanmalı ve duvarları ile kapıları yangına dayanıklı olmalıdır. Trans­formatör, kondansatör ve benzerleri, şarj kalıntılarını önleyecek şekilde bağlanmış ve kontrol edilmiş olmalı ve bu teçhizatın bulunduğunu bildiren ve bunlara dokunul­madan önce alınması gereken tedbirleri açıklayan levhalar uygun yerlere konmalı­dır. İşyerine konacak hava soğutmalı trans­formatörleri yanabilir malzemelerden ye­teri kadar uzakta bulunmalı veya yanabilir maddelerden, ısı geçirmeyen ve yanmayan bir bölme ile ayrılmış ya da uygun şekilde kapatılmış olmalıdır. Transformatörler ve kondansatör merkezlerindeki diğer yüksek gerilim cihazları, parmaklıklı veya kafes telli kapılar Ne kapalı özel hücrelere yerleş­tirilmiş olmalıdır. Yüksek gerilim hücrele­rinde yalıtılmış tabure, kauçuk eldivenler, neon lambalı ıstankalar, manevra çubuğu, yangın söndürme cihazları, topraklama ve kısa devre teçhizatı Ne manevra talimatı hariç tabela vb. bulundurulmalıdır.
Yanıt: D
38.Elektrik tesislerinin tesis, işletme ve bakım işlerinde görevlendirilen kimselere işletme sorumluları tarafından işin süresi, yeri, cinsi ve önemi ile uyulması gereken kural­lara ilişkin yazılı görev talimatı verilmelidir. Sözlü olarak telefon veya telsizle verilen talimatlar tekrar ettirilmeli, yanlış anlama­lara ve hatalı manevra yapılmasına mey­dan verilmemelidir. Yüksek gerilim tesisle­rine ayrılan yerlere, küçük boyutlu elektrik gereçlerinden başka eşya konulmamalı, buraları başka işler için kullanılmamalı, ka­pıları kilitli tutulmalı ve ilgisiz kişilerin gir­meleri önlenmelidir. Bu yerlerin kapısına giriş yasağını bildiren ikaz levhası aşılmalı­dır.
Yanıt: B
39-Elektrik işlerinde kullanılan penseler, kar-gaburnular, tornavidalar ve benzerî el alet­leri uygun şekilde yalıtılmış ve yağdanlıkla­rın, süpürgelerin, fırçaların ve diğer temiz­lik araçlarının sapları akım geçirmeyen malzemeden yapılmış olmalıdır. Elektrikli el aletleri iyi bir şekilde muhafaza edilmeli ve her an işe hazır şekilde bakımlı bulundu­rulmalıdır. Elektrikli el aletleri kendi özei gayeleri için doğru olarak ve kendi kapasi­teleri içinde, aşın zorlanmalara başvurul­madan kullanılmalıdır. Taşınabilir elektrikli el aletlerinin sapları yeterli cins ve kalın­lıkta akım geçirmeyen maddeyle kaplan­malı veya bu gibi malzemeden yapılmış ol­malı ve bu aletlerin üzerlerinde devreyi ka­palı tutmak için sürekli basılması gereken yaylı devre kesicileri bulunmalıdır. Asılı olarak kullanılması gereken taşınabilir elektrikli aletler, yay veya bir kablo ya da bir zincir ucuna asılarak uygun ağırlıklarla dengede tutulmalıdır. Taşınabilir ağır elektrikli aletlerin bir yerden diğer bir yere taşınması özel sapan veya askılarla yapıl­malı ve bu sapan askılar çalışma sırasında kullanılmamalıdır. Taşınabilir elektrikli afetler ile çalışanlar, bol ve etekleri geniş elbiseler giyme mel il er, işe uygun izole el­diven takmaklardır. Elektrikli el aletleri kul­lanılmadan önce yetkili kimseler tarafın­dan kontrol edilmeli, topraklaması arızalı, motoru fazla kıvılcımlı, priz, fiş, anahtar ve bağlantı kablosu bozuk olanlar kullanılma­malıdır. Elektrikli el aletleri kullanılmadığı zamanlar, kablosu prizden çekilip toplana­rak uygun yerlerde muhafaza edilmelidir.
Yanıt: B
40. Kuvvetli akım tesislerinde yapılacak bakini-onarım çalışmaları sırasında çalışanların hayatının korunması için alınması gereken önlemler şunlardır:
—» Gerilimin her yönden kesilmesi
—> Tekrar gerilim verilmesinin önlenmesi
-> Çalışılacak yerlerde gerilimin olmadı­ğının kontrolü
Çalışılan yerlerde ve işletme esna­sında gerilim altında bulunması gere­ken başka yerler varsa bunlarla tema-. sın önlenmesi
—> Kısa devre etme ve topraklama
Yanıt: D

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 4'' Bu yazı; 8 Ağustos 2014 Cuma tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica