Ekoyay yayıncılık 7.sınıf fen ve teknoloji çalışma kitabının sayfa 82 ile sayfa 105 arasındaki sayfaların cevapları

Ekoyay yayıncılık 7.sınıf fen ve teknoloji çalışma kitabının sayfa 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 cevapları

GERİ       

Elektriğin Tarihçesi
Elektrik, doğadaki enerji biçimlerinden biridir ve insanın onu keşfetmesinden önce de vardır. Ancak elektriğin keşfi denildiğinde kastedilen elektrik enerjisinin özelliklerinin anlaşılması ve elek­triğin kullanım yollarının bulunmasıdır. Maddenin elektriksel özelliğini ilk keşfeden (günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış olan) Yunanlı filozof Thales (Tales)'tir. 





























Thales, kehribarın yünle ovulduğunda tüy ve saman gibi hafif maddeleri kendine çektiğini, uzun süreli ovmalarda ise insan vücuduna yaklaştırıldığında küçük kıvılcımlar çıkardığını fark etmiştir. Eski Yunanda, kehribar anla­mına gelen elektrik sözcüğü, günümüzde hemen hemen tüm dünya dillerine aynı şekilde girmiş ve evrensel özellik kazanmıştır. İnsanlar, o tarihten bu yana elektrikten haberdar olsa da elektrikle ilgili bilimsel çalışmalar 18. yydan sonra hız kazanmıştır.
1746yılında Benjamin Franklin (Benjamin Fıranklin) elektrik yüklerinin artı ve eksi iki tür oldu­ğunu keşfetmiş, elektriğin pozitif yüklü bir maddeden, negatif yüklü bir maddeye aktığını düşün­müştür. Benjamin Franklin, bu fikri ile elektrik yüklerinin ve elektrik akımının anlaşılmasını sağlamış olsa da günümüzde elektrik akımının bir devrenin pozitif kutbundan negatif kutbuna doğru olduğu bilinmektedir. Benjamin Franklinden sonra yapılan çalışmalarda onun fikri esas alındığından akımın yönünün pozitif kutuptan negatif kutba doğru olduğu düşünülmüştür. Bu nedenle birçok bilimsel çalışma da buna göre yapılmıştır. Bu geleneği bozmamak için günümüzde de devredeki akımın yönü­nün üretecin pozitif kutbundan negatif kutbuna doğru olduğu kabul edilmektedir. Benjamin Frank­lin 1752de gök gürültülü havada bir uçurtma uçurarak yıldırımın bir elektrik enerjisi boşalması olduğunu göstermiştir. Daha sonra Alessandro Volta (Alessandıro Voltajnın tasarladığı pillerle kimyasal enerjiden elektrik enerjisi üretilmesi sağlanmıştır. Sonraki yıllarda elektriğin tarihindeki önemli buluşlar arasında 1819da Andre Marie Ampere(Andıre Mari Amperjın elektrik akımını ölçen bir alet yapması ve 1827de George Simon Ohm(Corc Saymın Om)un elektrik akımı, gerilim ve direnç ile ilgili yaptığı çalışmalar sayılabilir.
Günümüzde gelişmeye devam eden elektrik teknolojisi, dünyada köklü değişikliklere ve insan yaşamını toptan değiştirecek etkilere yol açmıştır.
Elektrik akımının yönü gerçekte nasıldır, günümüzde nasıl kabul edilmektedir? Bu durumun nedenini açıklayınız.
1. Direnç birimi.
2. Geri l im birimi.
3. Bir cismin yük durumunu anlamaya yarayan araç.
4. Bir devredeki geri l imi ölçmeye yarayan araç.
5. Kimyasal enerj iyi elektrik enerj isine dönüştü­ren araç.
6. Bir üretecin kutup ları arasındaki eneq i farkı.
7. Yıldırımın elektrik enerjisi boşalması olduğunu gösteren bil im insanı.
8. Sahip olduğu pozitif ve negatif yükl erin sayısı eşit olan cisimlerin genel adı.
9. Elektrik yüklü  bulutlar arasındaki elektrik boşalması.
10. Yıldırımdan  korunmaya yarayan sivri uçlu metal çubuk, yıldırımsavar.
11. Bir cismin elektrik yükü dengesinin bozulması.
12. Elektrik akımı birimi.
Geçmişte geliştirilen atom modellerinin, bugünkü modern atom modelinin geliştirilmesine katkıları nelerdir? Düşüncelerinizin nedenini açıklayınız.
Bohr, modeli elektron Iarın dizi I imi ve elektron alış verişini açıklamakta hâ Iâ kul Ianılmaktadır. Gün I ük yaşantı­mızda eskiyen eşya Iarın, örneğin eski model bir otomobilin, işimizi gördüğü sürece kullanıldığı bilinen bir gerçek­tir. Bu düşünceden hareketl e eski atom modell erinin günümüzde neden hâl â kull anıldığını açıklayınız.

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''Ekoyay yayıncılık 7.sınıf fen ve teknoloji çalışma kitabının sayfa 82 ile sayfa 105 arasındaki sayfaların cevapları'' Bu yazı; 10 Mart 2014 Pazartesi tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica