11. Platformdan en az kaç metre yükseklikte ana korkuluk bulunmalıdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
12. Platformdan herhangi bir yönden gelebilecek en az kaç kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk bulunmalıdır?
A) 250
B) 150
C) 125
D) 100
13. Platforma bitişik, en az kaç santimetre yüksekliğinde topuk levhası bulundurulmalıdır?
A) 35
B) 25
C) 20
D) 15
14. Topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar kaç santimetreden fazla olmayacak şekilde konulan ara korkuluk olmalıdır?
A) 47
B) 39
C) 27
D) 13
15. Yüksekte yapılan geçici işlerle ilgili aşağıdaki önlemlerden hangisi yanlıştır?
A) Uygun bir platformda, güvenlik içinde ve uygun ergonomik koşullarda yapılmalıdır.
B) Uygun ergonomik koşullarda yapılması sağlanamıyorsa, kişisel koruma önlemlerine öncelik verilecektir.
C) Kullanılan araçlar, yakın bir tehlike durumunda işçilerin tahliyesini de mümkün kılacaktır.
D) Ulaşımda kullanılan yol ve araçlar ile platformlar, katlar veya ara geçitler arasındaki geçişlerde düşme riski bulunmayacaktır.
16. Yüksekte yapılan çalışmalarda alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin aşağıdakiler-den hangisi yanlıştır?
A) Yükün işçiler tarafından elle bağlanması veya çözülmesi halinde işin güvenlikle yapılabilmesi için gerekli düzenleme yapılacak, özellikle iş ekipmanının kontrolünün doğrudan ya da dolaylı olarak işçide olması sağlanacaktır.
B) Bütün yük kaldırma işleri İşçilerin güvenliğini korumak için uygun şekilde planlanacak ve gözetim altında yürütülecektir.
C) Hava şartlarının, güvenli kullanımı engelleyecek ve işçileri tehlikeye maruz bırakacak şekilde bozulması halinde, kılavuzsuz yükler en az iki yerden kılavuzlanacak ve açık havada kullanılması sağlanacaktır.
D) Kılavuzsuz yüklerin kaldırılmasında kullanılan iş ekipmanı, kendisini besleyen güç kaynağı tamamen veya kısmen kesildiğinde yükü askıda tutamı-yorsa, ortaya çıkabilecek risklerden işçileri korumak İçin uygun önlemler alınacaktır.
17. İskelelerde köprü görevi görecek geçitler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) 60 santimetreden dar ve korkuluksuz yapılmamalıdır.
B) Korkuluk kullanılmayacaksa geçit geniş yapılmalıdır.
C) Yeterli genişlik yoksa korkuluk yapılmalıdır.
D) İskelelerde köprü görevi görecek geçitler yapılmamalıdır.
18. Aşağıdaki durumlardan hangisinde geçici iskele ya da iş ekipmanı kullanılabilir?
A) Sabit platform yapılamayan durumlarda
B) Kaldırma araçlarında
C) Yüksekte çalışmalarda
D) Hareketli iş ekipmanların da
19. Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'ne göre yüksekliği tabandan itibaren kaç metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlarla, kiremit döşeyicile-rine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara güvenlik kemerleri verilecek ve işçiler de verilen bu kemerleri kullanacaklardır?
A) 2,5
B) 3
C) 3,5
D) 4
20. Yüksekte yapılan geçici işlerde kullanılan iş ekipmanlarının boyutları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Öngörülen yüke uygun olmalı
B) Yapılan işe uygun olmalı
C) Tehlikesiz geçişlere izin vermeli
D) Korunmasız geçişlere izin vermeli
21. Halat kullanarak yapılan çalışmalarla ilgili aşağı d a kil erden hangisi yanlıştır?
A) Çalışma halatı, güvenli iniş ve çıkış araçları ile teçhiz edilecek ve kullanıcının hareket kontrolünü kaybetmesi halinde, düşmesini önlemek için kendiliğinden kiiitlenebilen sisteme sahip olacaktır.
B) İşçi tarafından kullanılan alet, edevat ve diğer aksesuarlar paraşütçü tipi emniyet kemerine veya oturma yerine veya başka uygun bir yere bağlanarak güvenli hale getirilecektir.
C) Acil bir durumda işçinin derhal kurtarılabilmesi için iş uygun şekilde planlanacak ve gözetim sağlanacaktır.
D) Sistemde birden fazla halat kesinlikle kullanılmayacaktır.
Yanıtlar
11. Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek4'e göre; platformdan en az bir metre yükseklikte ana korkuluk bulunmalıdır.
Yanıt: A
12. Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek4'e göre; platformdan herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk bulunmalıdır.
Yanıt: C
13. Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek4'e göre; Platforma bitişik, en az 15 santimetre yüksekliğinde topuk levhası bulundurulması gerekir.
Yanıt: D
14. Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek4'e göre; Topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar 47 santimetreden fazla olmayacak şekilde konulan ara korkuluk, bulunması sağlanır.
Yanıt: A
15. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğİ'nin Ek2 4. maddesine göre:
Yüksekte yapılan geçici işler uygun bir platformda, güvenlik içinde ve uygun ergono-mik koşullarda yapılamıyorsa, güvenli çalışma koşullarını sağlayacak ve devam ettirecek en uygun iş ekipmanı seçilir. Toplu koruma önlemlerine kişisel koruma önlemlerine göre öncelik verilir. İş ekipmanının boyutları, yapılacak işin doğasına ve öngörülen yüke uygun, geçişlerin tehlikesiz şekilde yapılmasını sağlayacak şekilde olması gerekir.
Yüksekteki geçici çalışma yerlerine ulaşmak için en uygun yol ve araçlar, geçişlerin sıklığı, söz konusu yerin yüksekliği ve kullanım süresi göz önüne alınarak belirlenir. Seçilen bu araçlar, yakın bir tehlike durumunda çalışanların tahliyesini de mümkün kılacak şekilde olur. Ulaşımda kullanılan yol, araç ve platformlar ile katlar veya ara geçitler arasındaki geçişlerde düşme riski ortadan kaldırılır.
Yanıt: B
16. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğİ'nin Ek2 3. maddesine göre:
Hava şartlarının, güvenli kullanımı engelleyecek ve çalışanları tehlikeye maruz bırakacak şekilde bozulması halinde, kılavuzsuz yüklerin kaldırılması için tasarlanmış iş ekipmanlarının açık havada kullanılması durdurulur. Çalışanları riske atmamak için özeiiikle İş ekipmanının devrilmesini önleyecek tedbirler alınır.
Yanıt: C
17. Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 74. maddesine göre; İskelelerde köprü görevi görecek geçitler, 60 santimetreden dar ve korkuluksuz yapılmayacaktır.
Yanıt: A
18.15. sorunun yanıtına bakınız.
Yanıt: A
19.Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tü-züğü'nün 13. maddesine göre; yüksekliği tabandan İtibaren 3 metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlarla, kiremit döşeyici-ierine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara güvenlik kemerleri verilecek ve işçilerde verilen bu kemerleri kullanacaklardır.
Yanıt: B
20.15. sorunun yanıtına bakınız.
Yanıt: D
21.İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinin Ek2 4.4 maddesine göre; "Sistemde biri, inip çıkmada veya destek olarak kullanılan çalışma halatı, diğeri ise güvenlik halatı olacak şekilde ayrı kancalı en az iki halat bulunur."
Yanıt: D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder