45. Aşağıdakilerden hangisi otomatik sabit yangın söndürme tesislerinden değildir?
A) Sprintler sistemi
B) Halon gazlı söndürme sistemi
C) Sabit su sistemi
D) Köpüklü söndürme sistemi
46. Sesli uyarı cihazları binanın her yerinde, yerden kaç cm yükseklikte ölçülecek ve ses seviyesi ortalama ortam ses seviyesinin en az kaç dBA üzerinde olacak şekilde yerleştirilir?
A) 100 -10
B) 150 -15
C) 150 - 25
D) 200 - 30
47. Yapı yüksekliği kaç metrenin üzerinde olan binaların hol ve koridor gibi ortak alanlarında duman kontrol sistemi yapılması mecburidir?
A) 25,5
B) 45
C) 50
D) 51,5
48. Kapalı otopark alanlarında ve bodrum katlarındaki depolarda, toplam alanın kaç m2,yi aşması durumunda, mekanik duman tahliye sistemi yapılması mecburidir?
A) 2.000
B) 1.500
C) 1.000 D} 500
49. İmar planlama alanı kaç m2'den büyük olan ve içerisinde her türlü kullanım alanı bulunan yerleşim alanlarında dış hidrant sistemi yapılması şarttır?
A) 1.000
B) 2.000
C) 4.000
D) 5.000
50. Aşağı da kilerden hangisinde otomatik yağmurlama sisteminin kurulması mecburidir?
A) Yapı yüksekliği 30,5 metreden fazla olan konut haricindeki bütün binalarda
B) Yapı yüksekliği 28,5 metreden fazla olan konut haricindeki bütün binalarda
C) Yapı yüksekliği 25,5 metreden fazla olan konut haricindeki bütün binalarda
D) Yapı yüksekliği 20,5 metreden fazla olan konut haricindeki bütün binalarda
51. Söndürme cihazları dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla kaç metre olur?
A) 10
B) 15
C) 25
D) 30
52. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına göre, parlama noktaları 22,8 °C'dan yüksek ve 37,8 "C'dan düşük olan sıvılar, aşağıdaki sınıflardan hangisine girer?
A) IA
B) IB
C) IC
D) IHA
53. Taşınabilir yangın söndürme cihazlarında söndürücünün duvara bağlantı asma halkası duvardan kolaylıkla alınabilecek şekilde yerleştirilir. 4 kg'dan daha ağır ve 12 kg'dan hafif olan cihazların zeminden olan yüksekliği yaklaşık kaç cm'yi aşmayacak şekilde montajı yapılır?
A) 45
B) 60
C) 90
D) 120
54. Akaryakıt istasyonlarının düzenlenmesine ilişkin aşağıda belirtilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Tanklar, betonarme havuz içerisine yerleştirilir.
B) İstasyonda, yangın güvenliği nedeniyle yıldırımdan korunma tesisatı yapılamaz.
C) Akaryakıt servis İstasyonunun tamamı, merkezi ve gelişmiş bîr topraklama sistemine bağlanır.
D) Boşaltma ünitesi, depo dolduğunda otomatik olarak kapanan bir vana ile donatılır veya vananın açma kolunda sabitleştirme düzeni bulunmaması gerekir.
55. Aşağıdakilerden hangisi acil durum ekiplerinden biri değildir?
A) Söndürme ekibi
B) Kurtarma ekibi
C) İlkyardım ekibi
D) Taşıma ekibi
56. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre acil durum ekiplerinden olan "söndürme ekibi" en az kaç kişiden oluşur?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
ÇÖZÜMLER:
45. Yangın söndürme tesislerinin çeşitleri:
Otomatik sabit yangın söndürme tesisleri
~> Yağmurlama (sprintler) sistemi ~> Köpüklü söndürme sistemi
Kuru tozlu söndürme sistemi -» C02gazlı söndürme sistemi -» Hal on gazlı söndürme sistemi
Diğer sabit yangı n söndürme tesisleri
—> Dâhili yangın muslukları Sabit su sistemi Yangın kapıları
Yanıt: C
46. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 81. maddesine göre; sesli uyarı cihazları binanın her yerinde, yerden 150 cm yükseklikte ölçülecek ve ses seviyesi ortalama ortam ses seviyesinin en az 15 dBA üzerinde olacak şekilde yerleştirilir.
Yanıt: B
47. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 87. maddesine göre; yapı yüksekliği 51,5 metrenin üzerinde olan binaların hol ve koridor gibi ortak alanlarında duman kontrol sistemi yapılması mecburidir.
Yanıt: D
48. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 83. maddesine göre; toplam alanı 2000 m2lyi aşan kazan dairelerinde, kapalı otopark alanlarında ve bodrum katlardaki depolarda mekanik duman tahliye sistemi yapılması mecburidir. Duman tahliye sisteminin, binanın diğer bölümlerine hizmet veren sistemlerden bağımsız olması ve saatte en az 10 defa hava değişimi sağlaması gerekir.
Yanıt: A
49. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 95. maddesine göre; içerisinde her türlü kullanım alanı bulunan ve genel yerleşme alanlarından ayrı olarak planlanan yerleşim alanlarında yapılacak binaların taban alanları toplamının 5.000 m2lden büyük olması halinde dış hidrant sistemi yapılması mecburidir
Yanıt: D
50. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 96. maddesine göre; aşağıda belirtilen yerlerde otomatik yağmurlama sistemi kurulması mecburidir:
-> Yapı yüksekliği 30.50 m'den fazla olan konut haricindeki bütün binalarda,
—> Yapı yüksekliği 51.50 m'yi geçen konutlarda,
—> Alanlarının toplamı 600 m2'den büyük olan kapalı otoparklarda ve 10'dan fazla aracın asansörle alındığı kapalı otoparklarda,
—> Birden fazla katlı bir bina içerisindeki yatılan oda sayısı 100'ü veya yatak sayısı 200'ü geçen otellerde, yurtlarda, pansiyonlarda, misafirhanelerde ve yapı yüksekliği 21.50 m'den fazla olan bütün yataklı tesislerde,
—> Toplam alanı 2000 m2'nin üzerinde olan katlı mağazalarda, alışveriş, ticaret ve eğlence yerlerinde,
-» Toplam alanı 1000 m2'den fazla olan, kolay alevlenicî ve parlayıcı madde üretilen veya bulundurulan yapılarda.
Yanıt: A
51. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 99. maddesine göre; söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 metre olur.
Yanıt: C
52. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 113. maddesine göre; Sınıf IC sıvılar, parlama noktaları 22,8 "C'dan yüksek ve 37,8 "C'dan düşük olan sıvılardır.
Yanıt: C
53. Binalann Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 99. maddesine göre; taşınabilir söndürme cihazlarında söndürücünün duvara bağlantı asma halkası duvardan kolaylıkla alınabilecek şekilde yerleştirilir ve 4 kg'dan daha ağır ve 12 kg'dan hafif olan cihazların zeminden olan yüksekliği yaklaşık 90 cm'yi aşmayacak şekilde montaj yapılır.
Yanıt: C
54. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin 121. maddesine göre; istasyonda, yıldırım tehlikesine karşıilgili yönetmeliklere ve standartlara uygun yıldırımdan korunma tesisatı yapılır.
Yanıt: B
55. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 126. maddesine göre; yapı yüksekliği 30,5 metreden fazla oian konut binaları ile içinde 50 kişiden fazla insan bulunan konut dışı her türlü yapıda, binada, tesiste, işletmede ve içinde 200'den fazla kişinin barındığı sitelerde aşağıdaki acil durum ekipleri oluşturulur.
—> Söndürme ekibi -> Kurtarma ekibi —> Koruma ekibi -> İlkyardım ekibi
Yanıt: D
56.5öndürme ve kurtarma ekipleri en az 3'er kişiden; koruma ve ilkyardım ekipleri ise, en az 2'şer kişiden oluşur.
Yanıt: C
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder