1. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri aşağıdakilerden hangisinde uygulanır?
B) Balıkçı teknelerinde
C) Fabrika ve depolarda
D) Maden, petrol ve gaz çıkarma işlerinde
2. İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve.....................
şartlarını sağlar.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin gelmesi gerekir?
A) Hijyen
B) Termal konfor
C) Psikosomatik
D) Ergonomik
3. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik aşağıdakilerden hangisine paralel olarak çıkarılmıştır?
A) 155 sayılı ILO sözleşmesi
B) 6331 sayılı İSG kanunu
C) Avrupa Birliğinin 30/11/1989 tarihli ve 89/654/EEC sayılı Konsey Direktifi
D) 4857 sayılı İş Kanunu
4. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliği kapsamında yer alan hususlarda açıklayıcı bir hüküm bulunmaması halinde sırayla dikkate alınacak standartlar aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) İlgili Türk standartları / Avrupa standartları / Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar
B) Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar / İlgili Türk standartları / Avrupa standartları
C) İlgili Türk standartları / Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar / Avrupa standartları
D) Avrupa standartları / Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar / İlgili Türk standartları
5. İşyeri bina ve eklentilerinde; Elektrik, havalandırma ve yangın tesisatıyla ilgili periyodik bakım ve kontrolleri hangi yönetmelik hükümlerine göre yapılır?
A) Yapı işlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği
B) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği
C) Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği
D) İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
6. Binaların dayanımına ilişkin değerlendirmelerde hangi standarda göre yapılır?
A) TS 500
B) TS OHSAS 18001
C) ISO 9001
D) TS 5001
7. İşyerinin ana pano ve tali elektrik panolarında seçicilik ilkesine uygun.................
tesis edilir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Sigorta
B) Kaçak akım rölesi
C) Güvenlik tertibatı
D) Koruma aparatı
8. Aşağıdakilerden hangisinin üretildiği yerlerde yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirlerin alınması ve tesisler kurulması zorunlu değildir?
A) LPG
B) Tarım ilacı
C) Oksijen tüpü
D) Kağıt
9. İşyeri bina ve eklentilerinde acil çıkış yolları ve kapılarının özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Acil çıkış kapıları dışarı doğru açılmalıdır.
B) Acil çıkış kapıları güvenli bir alana açılmalıdır.
C) Acil çıkış kapısı olarak döner kapı kullanılmalıdır.
D) Önlerinde ya da arkalarında çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmamalı.
10. İşyeri bina ve eklentilerinde acil çıkış yolları ve kapılarının özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Acil çıkış kapıları raylı olabilir.
B) Acil çıkış kapılarının sayısı işyerinin büyüklüğüne uygun olmalıdır.
C) Acil çıkış kapılarının sayısı havalandırma sistemine göre belirlenmelidir.
D) Acil çıkış kapıları içe doğru açılmalıdır.
YANITLAR:
1. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin 2. maddesinin 2. Bendine göre;
(2) Bu Yönetmelik;
a. İşyeri dışında kullanılan taşıma araçlarında veya taşıma araçlarının içindeki işyerlerinde,
b. Yapı ve benzeri geçici veya hareketli iş alanlarında,
c. Maden, petrol ve gaz çıkarma işlerinde,
ç. Balıkçı teknelerinde,
d. Tarım veya orman işyerlerine ait işyeri bina ve eklentileri hariç, işyerinin sınırları içerisinde olmakla beraber işyeri bina ve eklentilerinde çalışanları iş sağlığı ve güvenliği açısından etkilemeyecek uzaklıkta olan veya işyeri bina ve eklentileri ile iş sağlığı ve güvenliği açısından etkileşim içerisinde olamayacak kadar uzak tarım ve orman alanlarında,
uygulanmaz.
Yanıt: C
2. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin 5. maddesinin 1. bendinin e fıkrasına göre; "İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartlarını sağlar."
Yanıt: B
3. işyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin 3. maddesinin 1. Bendine göre "Bu Yönetmelik 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak ve Avrupa Birliğinin 30/11/1989 tarihli ve 89/654/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır."
Yanıt: C
4. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin 8. maddesinin 2. Bendine göre:
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan hususlarda açıklayıcı bir hüküm bulunmaması halinde sırasıyla;
a. İlgili Türk standartları,
b. Avrupa standartları,
c. Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar,
dikkate alınır.
Yanıt: A
5. İşyeri Bina ve Eklentilerinde AlınacakSağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin Ek 1 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları'nın 2. maddesine göre; "Elektrik, havalandırma ve yangın tesisatıyla ilgili periyodik bakım ve kontroller 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartlan Yönetmeliği hükümlerine uygun şekilde yapılır."
Yanıt: D
6. İşyeri Bina ve Eklentilerinde AlınacakSağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin Ek 1 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları'nın 3. maddesine göre; "İşyeri binaları ile bunlara yapılacak her çeşit ek ve değişiklikler, yapılan işin özelliğine uygun nitelik ve yeterli sağlamlıkta inşa edilir. Binaların dayanımına ilişkin değerlendirmelerde 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelikten ve TS 500 standardından yararlanılabilir."
Yanıt: A
7. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin Ek 1 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartiarı'nın 8. maddesine göre; "İşyerinin ana pano ve tali elektrik panolarında seçicilik ilkesine uygun kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) tesis edilir."
Yanıt: B
8. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin Ek 1 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartiarı'nın 9. maddesine göre; "Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı yerlerde, yüksek bina ve bacalar ile direk veya sivri çıkıntılar gibi yüksek yerler bulunan binalarda, yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirler alınır ve tesisler kurulur."
Yanıt: D
9. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin Ek 1 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartiarı'nın 10. maddesinin a. bendine göre; "Doğrudan dışarıya veya güvenli bir alana açılması sağlanır ve önlerinde ya da arkalarında çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmaz."
Yanıt: C
10. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetme-liği'nin Ek 1 İşyeri Bina ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartiarı'nın 10. maddesi acil çıkış kapılarının nasıl olacağını belirlemektedir:
İşyerlerindeki bütün acil çıkış yolları ve kapılarının;
a. Doğrudan dışarıya veya güvenli bir alana açılması sağlanır ve önlerinde ya da arkalarında çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmaz.
b. Herhangi bir tehlike durumunda, bütün çalışanların işyerini derhal Ve güvenli bir şekilde terk etmelerini mümkün kılacak şekilde tesisi sağlanır. Gerekli durumlarda bu konuyla ilgili planlar hazırlanarak düzenli tatbikatlar yapılır.
c. Sayısı, nitelikleri, boyutları ve yerleri; yapılan işin niteliğine, işyerinin büyüklüğüne, kullanım şekline, işyerinde bulunan ekipmana ve bulunabilecek azami kişi sayısına göre belirlenir. 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması sağlanır.
ç. Acil çıkış kapılarının, acil durumlarda çalışanların hemen ve kolayca açabilecekleri şekilde olması sağlanır. Bu kapılar dışarıya doğru açılır. Acil çıkış kapısı olarak rayiı veya döner kapılar kullanılmaz.
d. Acil çıkış yolları ve kapıları ile buralara açılan yol ve kapılarda çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulunmaması, acil çıkış kapılarının kilitli veya bağlı olmaması sağlanır.
e. Acil çıkış yollan ve kapıları, 23/12/2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliğine uygun şekilde işaretlenir. İşaretlerin uygun yerlere konulması ve kalıcı olması sağlanır.
f. Aydınlatılması gereken acil çıkış yolları ve kapılarında, elektrik kesilmesi halinde yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağına bağlı acil aydınlatma sistemi bulundurulur.
Yanıt: B
Sorular tam olarak ÖSYM tarzında mükemmel
YanıtlaSilTürkiye genelinde Bina yıkımı için profesyonel destek
YanıtlaSilhttps://aksuyikim.blogspot.com/
YanıtlaSil