FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 10

91. İyi bir aydınlatmanın temel İlkelerine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Aydınlatma düzeyi yeterli olmalıdır.
B) Aydınlatma sabit olmalıdır.


C) Aydınlatma göz kamaşmasına neden olmalıdır.
D) Kullanılan ışığın niteliği uygun olmalı­dır.
92. Aşağıdakilerden hangisi iyi aydınlatma­nın özelliklerinden değildir?
A) Mat yüzeyler yerine parlatılmış veya düzgün yüzeyler tercih edilerek yan­sımalar önlenebilir.
B) Işığın göz kamaştırması bir yüzeyin ışık kaynağının görüntüsünü direkt olarak görüş hattına yansıtmasından kaynaklanabilir.
C) Yüzeyler arasında renk kontrastının olması tercih edilir.
D) Yansıma olay ı, görüş alanı İçinde aşırı derecede aydınlatılmış bir alanın bu­lunması kadar kötüdür.
93. Aydınlatma ile ilgili olarak aşağıdakiler­den hangisi yanlıştır?
A) İstenmeyen göz kamaşmalarından gözü korumak gerekir.
B) Göz kamaşmasının önlenmesi için ışık görüş alanının içine yerleştirilmeli veya opak ya da yarı şeffaf bir mal­zeme ile kaplanmalıdır.
C) Devamlı göz kamaştıran ışık altında çalışma göz bozukluklarına sebep olabilir.
D) Göz kamaşması görmeyi güçleştirip çalışma kapasitesini düşürmekle kal­mayıp kazaların artmasına da neden olur.
94. Suni aydınlatma kaç şekilde yapılır?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
95. İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği tüzüğüne göre; İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitler ve benzeri yerler, en az kaç lux ile aydınlatılmalıdır?
A) 50
B) 30
C) 20 D} 10
96. İş Sağlığı ve İş Güvenliği tüzüğüne göre; kaba malzemelerin taşınması, aktarıl­ması, depolanması ve benzeri kaba işle­rin yapıldığı yerler ile iç geçit koridor yol ve merdivenler, en az kaç lux ile aydınla­tılmalıdır?
A) 50
B) 30
C) 20
D) 10
97. İş Sağlığı ve İş Güvenliği tüzüğüne göre; kaba montaj, balyaların açılması, hubu­bat öğütülmesi ve benzeri işlerin yapıl­dığı yerler ile kazan dairesi, makine dai­resi, insan ve yük asansör kabinleri mal­zeme stok ambarları, soyunma ve yı­kanma yerleri, yemekhane ve helalar, en az kaç lux ile aydınlatılmalıdır?
A) 50
B) 100
C) 200
D) 500
98. İş Sağlığı ve İş Güvenliği tüzüğüne göre; normal montaj, kaba işler yapılan tez­gahlar, konserve ve kutulama ve benzeri işlerin yapıldığı yerler, en az kaç lux İle aydınlatılmalıdır?
A) 50
B) 100
C) 200
D) 500
99. İş Sağlığı ve İş Güvenliği tüzüğüne göre; ayrıntıların, yakından seçilebilmesi gere­ken işlerin yapıldığı yerler, en az kaç lux ile aydınlatılmalıdır?
A) 100
B) 150
C) 300
D) 500
100. İş Sağlığı ve İş Güvenliği tüzüğüne göre; koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sü­rekli dikkat gerektiren ince işlerin yapıl­dığı yerler, en az kaç lux ile aydınlatılma­lıdır?
A) 1000
B) 500
C) 400

D) 300

YANITLAR:
91. İyi bir aydınlatmanın temel ilkeleri şunlar­dır:
-> Aydınlatma düzeyi yeterli olmalıdır. -> Kullanılan ışığın niteliği uygun olmalı­dır.
—> Aydınlatma tekdüze olmalıdır. Aydınlatma sabit olmalıdır. —» Aydınlatma göz kamaşmasına neden olmamalıdır.
—» Çalışılan düzeylere düşen gölgelerden sakınılmalıdır.
Yanıt: C
92. Parlatılmış veya düzgün yüzeyler yerine bi­raz daha mat yüzeyler tercih edilerek bu yansımalar önlenebilir.
Yanıt: A
93. Göz kamaşması görmeyi güçleştirip ça­lışma kapasitesini düşürmekle kalmayıp iş kazaların artmasına da neden olur. De­vamlı göz kamaştıran ışık altında çalışma göz bozukluklarına da sebep olabilir. Bu nedenle istenmeyen göz kamaşmaların­dan gözleri korumak gerekir. Aydınlatma üzerinde durulması gereken hususlardan biri de görüş alanı içinde görmeyi engelle­yen ya da rahatsızlık yaratan ışığın parlak­lığıdır. Bu parlaklık doğrudan ya da yansı­mayla olabilir. Göz kamaşmasının önlen­mesi için ışık kaynağı görüş alanının yete­rince dışında olmalı veya donuk (opak) ya da yarı şeffaf bir malzeme ile kaplanmalı­dır.
Yanıt: B
94.Suni aydınlatma sistemleri genel, yerel veya birleşik olabilir.
Yanıt: B
95. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 18. maddesine göre; İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitler ve benzeri yerler, en az 20 (lux) ile aydınlatılacaktır.
Yanıt: C
96. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 18. maddesine göre; kaba malzemelerin taşın­ması, aktarılması, depolanması ve benzeri kaba işlerin yapıldığı yerler île iç geçit kori­dor yol ve merdivenler, en az 50 (lux) İle aydınlatılacaktır.
Yanıt: A
97. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 18. maddesine göre; Kaba montaj, balyaların açılması, hububat öğütülmesi ve benzeri işlerin yapıldığı yerler ile kazan dairesi, ma­kine dairesi, insan ve yük asansör kabinleri malzeme stok ambarları, soyunma ve yı­kanma yerleri, yemekhane ve helalar, en az 100 lux ile aydınlatılacaktır.
Yanıt: B
98. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 18. maddesine göre; normal montaj, kaba İşler yapılan tezgahlar, konserve ve kutulama ve benzeri işlerin yapıldığı yerler, en az 200 lux ile aydınlatılacaktır.
Yanıt: C
99. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 18. maddesine göre; ayrıntıların, yakından se­çilebilmesi gereken işlerin yapıldığı yerler, en az 300 lux ile aydınlatılacaktır.
Yanıt: C
100. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 18. maddesine göre; koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkat gerektiren ince İşlerin yapıldığı yerler, en az 500 lux ile aydınlatılacaktır.
Yanıt: B

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 10'' Bu yazı; 7 Ağustos 2014 Perşembe tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica