ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 2

11. Uluslararası etik kurallara ilişkin aşağıda­kilerden hangisi yanlıştır?
A) İş sağlığı profesyonellerinin sadece bireysel çalışmalarını içerir.
B) Özel ya da kamu işletmelerinde iş gü­venliği, hijyen, sağlık ve çevre ile ilgili görev yapan ve sorumluluk alan uz­manlar için uygundur.
C} İş sağlığı profesyonelleri terimi, mes­leği gereği profesyonel anlamda so­rumluluk alarak iş sağlığı gündemiyle uğraşan geniş bir grup için kullanıl­mıştır.
GERİ
D) İş sağlığı çalışanları tarafından ve hiz­met birimlerinde, serbest pazar ko­şullarında ya da kamuda bulunmala­rına bakılmaksızın uygulanmalıdır.
12. Aşağıdakilerden hangisi mühendislik etik kurallarıyla ilgili yanlıştır?

A) Tarafsız ve gerçeğe uygun resmî ra­por yayınlama
B) Yalnızca yeterli oldukları alanlarda değil mesleği ile ilgili tüm alanlarda hizmet üretmeyi hedef ve ilke olarak kabul etme
C) İşyerlerinde sağlık ve güvenliği titiz­likle ve ertelemeksizin koruma ve ge­liştirme
D) Mesleki bilgilerini ve kültürlerini sü­rekli geliştirirler
13. Kamu görevlilerinin etik davranış ilkele­riyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlış­tır?
A) Çıkar çatışmasından hakkını koruma
B) Dürüstlük ve tarafsızlık
C) Saygınlık ve güven
D) Nezaket ve saygı
14. İş sağlığı profesyonellerinin bilgi ve uz­manlık alanına İlişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İş ve çalışma ortamına yakın olmak için çaba göstermelidirler.
B) Bilimsel ve teknik bilgi ile donanmalı­dırlar.
C) Konuyla ilgili riskleri yok etmek ya da en aza indirmek İçin en verimli yön­temler hakkında yeterince bilgili ol­malıdırlar.
D) Yaptıkları çalışmalarda öncelikli vurgu ikincil koruma olmalıdır.
15. Aşağıdakilerden hangisi bir toplumdan diğerine çok büyük değişiklik gösterme­yen temel ve üst etik değerlerinden de­ğildir?
A) Adalet
B) Doğruluk ve dürüstlük
C) Tarafsızlık
D) Bağımlılık
16. İş sağlığı profesyonellerinin politika ve program geliştirilmesine ilişkin aşağıda-kilerden hangisine yanlıştır?
A) İşçilerin sağlığını etkileyebilecek risk etmenleri konusunda sadece yöne­timi bilgilendirmelidirler.
B) İşlerin ve İşyerlerinin gereksinimle­rine göre uyarlanmış bir iş güvenliği ve sağlığı politikası ile bir önleme programı oluşturulmasına yönlendi­rilmelidirler.
C) Hâlihazırda kullanılabilir bilimsel ve teknik bilgi ile iş düzenlemesi ve ça­lışma ortamı hakkındaki bilgilerini te­mel alarak bir politika ve program önermelidirler.
D) Uygun şekilde İş güvenliği ve sağlık tehlikelerini izlemede ve başarısızlık halinde sonuçlan en aza indirmede, önlemleri de içeren önerilerde bu­lunmak için gerekli beceriye ve uz­manlığa sahip olduklarını garanti et­melidirler.
17. İş sağlığı profesyonellerinin, bir riskin kaldırılmasının ya da sağlık ve güvenlik için tehlike yaratan bir durumun iyileşti­rilmesinin reddedilmesi veya gönülsüzce karşılanması durumunda aşağıdakiler-den hangisini yapması uygun değildir?
A) İşverene bilimsel bilginin değerlendi­rilmesinin önemini anlatması
B) İşverene maruz kalım sınır değerle­rini de içeren ilgili sağlık koruma stan­dartlarının uygulanmasının önemini vurgulaması
C) İşverene, işyerinde yasa ve yönetme­likleri uygulama yükümlülüğünü anımsatarak, kaygılarını yazılı olarak açıkça dile getirmesi
D) İlgili işçiler ve kuruluştaki temsilcile­rine konu çözüme ulaşıncaya kadar bilgi vermemesi
18. İş sağlığı profesyonelleri çevre sağlığı ve halk sağlığına katkıda bulunacak bir ba­kış açısı ile işletmedeki çalışmalar veya işlemler sonucu doğabilecek mesleksel ve çevresel tehlikelerin önlenmesi ama­cıyla aşağıdaki konuların hangisi/hangi­lerinde uygun biçimde ilk adımı atmalı ve katılımda bulunmalıdırlar?
I. Tanımlama
II. Değerlendirme IH. Tanıtma
IV. Haberdar etme
A) MI
B) III, IV
C) I, II, IV
D) 1,11, III, IV
19. Meslek etiğinin önem kazanmasına iliş­kin aşağıdaki nedenlerden hangisi vanlıs-tır?
A) İşletmelerin uluslararası iş standart­larına uyum sağlayabilmelerinde mü­cadeleci ve yenilikçi olmaları
B) İşletmelerin topluma karşı sosyal so­rumluluk üstlenmeleri ve etik değer­leri benimsemeleri
C) Değerlere dayalı davranış ve yönetim biçimlerinin işletmelerin var olabil­meleri ve yaşamlarını sürdürebilme­leri için ön koşullardan biri haline gel­mesi
D) Etik değerlere sahip olmayan şirket­lerin daha çok itibar görmesi
20. Kamu görevlileri hangi kurum tarafından hazırlanan yönetmeliklerle belirlenen etik davranış ilke ve değerlerine bağlı olarak görev yapmayı ve hizmet sunmayı taahhüt eder?
A) Kamu Görevlileri Etik Kurulu
B) Başbakanlık Etik Kurulu
C) Cumhurbaşkanlığı Etik Kurulu

D) TBMM Etik Kurulu

Yanıtlar
11. Uluslararası etik kurallar, özel ya da kamu işletmelerinde iş güvenliği, hijyen, sağlık ve çevre ile ilgili görev yapan ve sorumluluk alan uzmanlar için uygundur. Bu kurallar çerçevesinde tanımlanan iş sağlığı profes­yonelleri terimi, mesleği gereği profesyo­nel anlamda sorumluluk alarak iş sağlığı, gündemiyle uğraşan geniş bir grup İçin kul­lanılmıştır. Kuralların kapsamı, iş sağlığı profesyonellerinin hem bireysel çalışmala­rını, hem de bir kurum için veya iş gereği müşteri ya da kullanıcılara hizmet verdik­leri girişimleri içerir. Kurallar, iş sağlığı çalı­şanları tarafından ve hizmet birimlerinde, serbest pazar koşullarında ya da kamuda bulunmalarına bakılmaksızın uygulanmalı­dır.
Yanıt: A
12. Mühendislİk etik kuralları
—> Tarafsız ve gerçeğe uygun resmî rapor
yayınlama, -> Görevlerini yerine getirirken en önde,
toplumun sağlığını, refahını, can ve
mal güvenliğini tutmalı,
-> Mesleki konularda işveren veya müş­teri ayrımı yapmadan güvenilir vekil olarak davranmalı ve taraflar arasın­daki çıkar çatışmalarının içine girme­meli,
-> İşverenin ve işyerinin meslek sırlarını, ticari ve ekonomik durumlarını gizli tutmalı,
-> İşyerlerinde sağlık ve güvenliği titizlikle ve ertelemeksizin koruma ve geliş­tirme,
Yalnızca yeterli oldukları alanlarda mesleki hizmet üretmeyi hedef ve ilke olarak kabul etme, -> Mesleki bilgilerini ve kültürlerini sü­rekli geliştirirler,
Mesleki etkinliklerini, tüm meslektaş­larının güvenini kazanacak bir biçimde ve mesleğin saygınlığına azami özen göstererek sürdürme.
Yanıt: B
13.Kamu görevlilerinin etik davranış ilkeleri
Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci -» Halka hizmet bilinci —> Hizmet standartlarına uyma ~> Amaç ve misyona bağlılık —> Dürüstlük ve tarafsızlık —> Saygınlık ve güven -¥ Nezaket ve saygı -» Yetkili makamlara bildirim -» Çıkar çatışmasından kaçınma -> Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması Hediye alma ve menfaat sağlama ya­sağı
-> Kamu malları ve kaynaklarının kulla­nımı
-> Savurganlıktan kaçınma
Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı be­yan
—» Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık -> Yöneticilerin hesap verme sorumlu­luğu
-> Eski kamu görevlileriyle İlişkiler —> Mal bildiriminde bulunma
Yanıt: A
14. İş Sağlığı Profesyonelleri İçin Uluslararası Etik Kurallar rehberinin bilgi ve uzmanlık maddesine göre; iş sağlığı profesyonelleri, iş ve çalışma ortamına yakın olmak için çaba göstermeli, bilimsel ve teknik bilgi ile donanmalı, konuyla ilgili riskleri yok etmek ya da en aza indirmek için en verimli yön­temler hakkında yeterince bilgili olmalıdır. Yapılan çalışmalarda öncelikli vurgu, politi­kalar, temiz teknolojilerin seçimi, mühen­dislik kontrol yöntemleri ve iş düzenleme­leri ile İşyerlerinin işçilere göre uyarlan­ması gibi konulara dayanılarak tanımlanan birincil korumaya olacağından, iş sağlığı profesyonelleri düzenli biçimde ve rutin olarak her fırsatta işyerlerini gezmeli, işçi­lerle ve yönetimle iletişim içinde bulunma­lıdır.
Yanıt: D
15. Bir toplumdan diğerine çok büyük değişik­lik göstermeyen temel ve üst etik değerle­rin ve ilkelerin aşağıdaki başlıklarda top­lanması mümkündür:
-+ Adalet (hakça davranma)
-» Doğruluk ve dürüstlük (içi-dışı bir
olma, hilesiz olma) —> Tarafsızlık (nesnel davranma, liyakati
esas alma)
-» Sorumluluk (bencillik ve kişisel çıkar­lardan uzak olma, sorumlu davranma)
Yanıt: D
16-İş Sağlığı Profesyonelleri İçin Uluslararası Etik Kurallar rehberinin politika ve prog­ram geliştirilmesi maddesine göre; İş sağ­lığı profesyonelleri, işçilerin sağlığını etkile­yebilecek risk etmenleri konusunda, yöne­timi ve işçileri bilgilendirmelidir. İşle ilgili tehlikelerin risk değerlendirmesi, işlerin ve işyerlerinin gereksinimlerine göre uyarlan­mış bir İş güvenliği ve sağlığı politikası ile bir önleme programı oluşturulmasına yön­lendirilmelidir. İş sağlığı profesyonelleri, hâlihazırda kullanılabilir bilimsel ve teknik bilgi ile iş düzenlemesi ve çalışma ortamı hakkındaki bilgilerini temel alarak böyle bir politika ve program önermelidirler. İş sağ­lığı profesyonelleri, uygun şekilde iş güven­liği ve sağlık tehlikelerini izlemede ve başa­rısızlık halinde sonuçları en aza indirmede, Önlemleri de İçeren önerilerde bulunmak için gerekli beceriye ve uzmanlığa sahip ol­duklarını garanti etmelidirler.
Yanıt: A
17. İş Sağlığı Profesyonelleri İçin Uluslararası Etik Kurallar rehberinin iyileştirici eylemle­rin izlemi maddesine göre; iş sağlığı profes­yonelleri, bir riskin kaldırılmasının ya da sağlık ve güvenlik için tehlike yaratan bir durumun İyileştirilmesinin reddedilmesi veya gönülsüzce karşılanması durumunda, olabildiğince hızla, uygun üst düzey yöne­tim görevlisine, bilimsel bilginin değerlen­dirilmesinin önemini, maruz kalım sınır de­ğerlerini de İçeren, ilgili sağlık koruma standartlarının uygulanmasının önemini vurgulamak ve işverenin işyerinde yasa ve yönetmelikleri uygulama yükümlülüğünü anımsatarak, kaygılarını yazılı olarak açıkça dile getirmelidir. İlgili işçiler ve kuruluştaki temsilcilerini bilgilendirmeli ve yetkili ma­kamlarla gereken her durumda iletişim kurmalıdır.
Yanıt: D
18. İş Sağlığı Profesyonelleri İçin Uluslararası Etik Kurallar rehberinin toplumun ve çev­renin korunması maddesine göre; iş sağlığı profesyonelleri, toplum ve çevrenin ko­runmasına ilişkin rollerinin bilincinde ol­malıdırlar. Çevre sağlığı ve halk sağlığına katkıda bulunacak bir bakış açısı ile işlet­medeki çalışmalar veya işlemler sonucu doğabilecek mesleksel ve çevresel tehlike­lerin önlenmesi amacıyla tanımlama, de­ğerlendirme, tanıtma ve haberdar etme konularında uygun biçimde ilk adımı at­malı ve katılımda bulunmalıdırlar.
Yanıt: D
19. Günümüzde değerlere dayalı davranış ve yönetim biçimleri, İşletmelerin var olabil­meleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için ön koşullardan biri haline gelmiştir, İşlet­melerin uluslararası iş standartlarına uyum sağlayabilmelerinde mücadeleci ve yeni­likçi olmaları, topluma karşı sosyal sorum­luluk üstlenmeleri ve etik değerleri benim­semeleri, son yıllarda önemi artan kon ular olarak ortaya çıkmaktadır.
Yanıt: D
20.Kamu görevlileri. Kamu Görevlileri Etik Ku­rulunca hazırlanan yönetmeliklerle belirle­nen etik davranış ilke ve değerlerine bağlı olarak görev yapmayı ve hizmet sunmayı taahhüt eder.
Yanıt: A

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 2'' Bu yazı; 15 Ağustos 2014 Cuma tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica