Sözcü yayınları 7.sınıf fen ve teknoloji çalışma kitabı sayfa 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 cevapları
GÜNEŞENERJİSİ
Güneş, Dünya'mıza ve diğer gezegenlere enerji veren bir enerj i kaynağıdır. Kömür, petrol ve doğal gazdan elde edilen enerj ilerin yanında doğadaki tüm enerjilerin ana kaynağı güneşenerjisidir.
Güneşenerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Güneşsistemleri, güneşenerjisini toplayıp ısı ve elekt rik enerjisine dönüştüren elemandır. Ev I erin çat ılarına yer I eştirilen bu sistemlerin yanında genelde bir de su deposu bulunur.
Güneş ışınları sayesinde depoda ısınan su, evin sıcak su ihtiyacını karşılar veya bu sıcak su, evin ısıtma tesisatına verilerek ısınma ihtiyacı giderilmiş olur.
Çevreye hiçbir zararı olmaması, sürekli ve yenilenebilir olması güneş enerjisini diğer enerji türlerinin pek çoğundan daha cazip hâl e getirmiştir. Buna rağmen güneş enerj isinin dezavantajları da vardır. Dünya üzerindeki konumları nedeniyle bazı ülkeler bu enerji türünden yeterince faydalanamamaktadır. Ayrıca, elde edi I en enerj inin depolanamaması da bu enerj isi türünden yararlanılmasının önünde diğer bir engeldir.
Bir yandan artan dünya nüfusu ve buna bağ i ı olarak artan enerj i ta i ebi, öte yandan bu ta i ebi karşılamak için kullanılan fosil yakıtların neden olduğu çevre kirliliği, gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyaki enerj i ihtiyacına yapacağı katkının artmasını zorunlu kılmaktadır.
Yeryüzüne gelen güneş ışığından ısı ve elektrik üreten güneş enerj isi teknolojileri; tasarım, uygulama alanı, teknoloji düzeyi vb. bakımından büyük çeşitlilik göstermektedir.
Güneş enerj isi tüm dünyanın enerj i tal ebini karşılayacak kadar büyük olmakla birl ikte birtakım teknik, ekonomik nedenler bu enerji türünün daha yaygın kullanılmasını engellemektedir. Bu engellerden en öneml ileri; güneş enerj isinden faydalanabilmek amacıyla yapılan teçhizatların ilk yatırım mal iyetle-rinin yüksek olması ve özelilkle çok bulutlu günlerde güneş enerjisinden kesintili olarak yararlanıla-bilmektedir.
1. Işığın Dünya'mızdaki en süratli olduğu ortam.
2. Işığın saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken doğrultu değiştirmesi.
3. Ortam değiştiren ışınların gelme ve kırılma açılarını ölçmede referans alınan, ortamları ayıran, sınıra dik, gerçekte olmayan doğru parçası.
4. Yüzeye gelen ışık ışınlarının normalle yaptığı açı.
5. Kırılan ışın ile normal arasındaki açı.
Yaşadığımız ekosistemi düşünelim. Bu ekosistemde kendi ro I ümüzü e le al alım. Her davranışımız hem bizi hem de bizimle aynı çevreyi pay I aşan diğer can I ıları etkiler. Çevreyle aramızda ne gibi bağlantılar var? Nelerle bes I eniyoruz? Çöp I erimiz ne o I uyor? Hangi hayvan ve bitki türüyle bir arada yaşıyoruz?
Çevremizdeki canlı ve cansız varlıklarla olan ilişkimizi aşağıda çerçeve içinde verilen boşluğa yazılı ya da görsel o I arak ifade edelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder