21. Kaldırma araçlarının kontrolü hangi periyotlarla yapılmalıdır?
A} Yılda bir
B) Altı ayda bir
C) Üç ayda bir
D) Ayda bir
22. Kaldırma makinesi operatörü, aşağıdaki işaretlerden hangisini her kim tarafından verilirse verilsin yerine getirmelidir?
A) İndir
B) Dur
C) Kaldır
D) Yürüt
23. Kaldırma makinaları, kabul edilen en ağır yükün en az kaç katını kaldırabilecek kapasitede olmalıdır?
A) 1,5
B) 2
C) 2,5
D) 3
24. Raylı vinçlerin yükseltmeyi sınırlayıcı tertibatı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Doğrudan doğruya vincin kasnağı veya kancası tarafından harekete geçirilecek uygun akım kesme tertibatlı olacaktır.
B) Yükün, beklenmedik biranda inmesini önleyebilecek şekilde yapılmış olacaktır.
C) Vinç, fren tesisatından bağımsız olarak çalışacaktır.
D) Operatörler çalışmaya başlamadan önce ve çalışmanın bitiminde, bu tertibatı çalıştırarak kontrol edeceklerdir.
25. 5 ton veya daha fazla yük kaldıran raylı vinçlerde en az kaç tane fren bulunmalıdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
26. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Vinç arabalarının geçit ve sahanlıkları île bunların altına ve üstüne rastlayacak sabit tesisler arasında 180 cm'den az açıklık bırakılmayacaktır.
B) Raylı vinç kabinleri içinde bulunan ana şalterden başka, uygun bir yere yalnız vinci durduran ikinci bir ana şalter konulacaktır.
C) Köprü ayaklı gezer vinçlerin geçtiği yol boyu ve rayların her iki tarafı 75 cm eninde serbest tutulacaktır.
D) Raylı vinç operatörleri kabinleri terk etmeden önce, bütün kumanda tertibatını çalışır durumuna ve ana şalterleri de kapalı duruma getireceklerdir.
27. El ile çalıştırılan kaldırma araçlarının kancalarının güvenlik kat sayısı taşıyacakları yükün en az kaç katına eşit olmalıdır?
A) 2
B) 3
C) 5
D) 10
28. Vinçler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Operatörün vinci terk edebilmesi için yük güvenli bir şekilde asılı pozisyonda bırakılmalıdır.
B) Gece yapılan vinç çalışmalarında iyice aydınlatma yapılmalıdır.
C) Arıza durumunda operatör vinci terk etmemelidir.
D) Vinç operatörü ile İşaretçi çok iyi bir şekilde haberleşmelidir.
29. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Elektrikle çalışan kaldırma makinelerinde, üst ve alt sınır fren tertibatı olacaktır.
B) Elektrikli mıknatıslı vinç, dinlenme halinde iken, mıknatıslar vinç üzerinde asılı olarak yüksekte bırakılacaktır.
C) Tek raylı askılı vinçlerde askı milinin kopması halinde, yükü askıya alabilecek bir veya birkaç güvenlik bağlantısı bulunacaktır.
D) Ray üstünde çalışan vinçlerde, vincin ve vinç arabasının üzerinde gidip geldikleri rayların her iki başında ve en az tekerleklerin yarıçapı yüksekliğinde takozlar bulunacaktır.
30. Kaldırma makinelerinin yüksüz hareket ettirilmeleri gerektiğinde yapılması gerekenlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Operatörleri kaldırma makinelerinde bir yük asılı bulunduğu sürece makinelerinin başından ayrılmayacaklardır.
B) Kaldırma makinelerinin yüksüz hareket ettirilmeleri gerektiğinde hareket işaretini istifçi veya sapancılar vereceklerdir.
C) Kaldırma makinelerinin yüksüz hareket ettirilmeleri gerektiğinde hareket öncesi operatörler kancaları yerde tutacaklardır.
D) Hareket öncesi denk veya sapan halatları kancalara uygun bir şekilde takılacaktır.
31. Forkliftlerin periyodik kontrolü ne kadar sürede bir yapılmalıdır?
A) İki yılda
B) Yılda
C) Altı ayda
D) Üç ayda
ÇÖZÜMLER:
21. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 378. maddesine göre; kaldırma makineleri ve araçları her çalışmaya başlamadan önce, operatörleri tarafından kontrol edilecek ve çelik halatlar, zincirler, kancalar, sapanlar, kasnaklar, frenler ve otomatik durdurucular, yetkili teknik bir eleman tarafından üç ayda bir bütünüyle kontrol edilecek ve bir kontrol belgesi düzenlenerek işyerindeki özel dosyasında saklanacaktır.
Yanıt: C
22. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü 380. maddesine göre; bir kaldırma makinesinde birden çok İşçi görevli bulunduğu hallerde, kastırma makinesi operatörü, bağlayıcı, sapandı veya diğer görevlilerden yalnız birinden İşaret alacak ve işaretçi, operatör tarafından kolayca görülebilecek yerlerde duracaktır. Operatör, her kim tarafından verilirse verilsin, her dur işaretini daima yerine getirecektir.
Yanıt: B
23. Kaldırma makinaları, kabul edilen en ağır yükün en az 1,5 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olacak ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunacaktır.
Yanıt: A
24. İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 400. maddesine göre; raylı vinçlerin yükseltmeyi sınırlayıcı tertibatı, doğrudan doğruya vincin kasnağı veya kancası tarafından harekete geçirilecek uygun akım kesme tertibatlı ve yükün, beklenmedik bir anda inmesini önleyebilecek şekilde yapılmış olacaktır. Bu tertibat, vincin, fren tesisatına bağlı olarak çalışacak ve raylı vinç operatörlerin çalışmaya başlamadan önce ve çalışmanın bitiminde, bu tertibatı çalıştırarak kontrol edeceklerdir.
Yanıt: C
25. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü 401. maddesine göre; 5 ton veya daha fazla yük kaldıran raylı vinçlerde, 2 elektrikli fren veya bir elektrikli ve bir mekanik fren bulundurulacaktır.
Yanıt: B
26. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 406. maddesine göre; kabinleri terk etmeden önce, raylı vinç operatörleri, bütün kumanda tertibatını stop durumuna ve ana şalterleri de açık duruma getireceklerdir.
Yanıt: D
27. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 389. maddesine göre; kaldırma araçlarının kancalarının güvenlik kat sayısı (taşıma gücü), taşıyacakları yükün en az; el ile çalıştırılanlarda 3 katına, mekanik olarak çalışanlarda 4 katına ve erimiş maden veya yakıcı veya aşındırıcı (korozif) maddeler gibi tehlikeli yükleri taşıyanlarda ise, 5 katına eşit olacaktır.
Yanıt: C
28. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğümün 385. maddesine göre; operatörler, kaldırma makinelerinde bir yük asılı bulunduğu sürece makinelerinin başından ayrılmayacaklardır.
Yanıt: A
29. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 386. maddesine göre; elektrikli mıknatıslı vinç, dinlenme halinde iken, mıknatıslar vinç üzerinde asılı olarak yüksekte bırakılmayacak, bunlar ya doğrudan doğruya yere değ-dirilecek veya bu iş için yapılmış platformlar üzerine indirilecektir. Mıknatıslar kullanılmadıklarında, vinç üzerinden çıkarılacaktır.
Yanıt: B
30. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüpmm384, maddesine göre; kaldırma makinelerinin yüksüz hareket ettirilmeleri gerektiğinde, istifçi veya sapancılar, işaretçiye hareket işaretini vermeden önce, denk veya sapan halatlarını kancalara uygun bir şekilde takacaklar ve operatörler de kancalan, yeter bir yükseklikte tutacaklardır.
Yanıt: C
31.21. sorunun yanıtına bakınız.
Yanıt: D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder