12. Yalnızca manyetik malzemelere uygulana basınçlı kaplarda test tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıvı sızdırmazlık testi
B) Manyetik Partikül Testi
C) Gözle Muayene Testi
D) Radyografi Testi
13. Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile doldurulup sıkıştırılması, izlenmesi ve boşaltılarak sonuçlarının değerlendirilmesi testi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pnömatik Testi
B) Sıvı Sızdırma Testi
C) Manyetik Partikül Testi
D) Radyografi Testi
14. Her kazanın görünür bir yerine, İmalatçı firma tarafından konulan yazılı bir plakada aşağıdaki bilgilerden hangisinin olması gerekmez?
A) İmalatçı firmanın adı
B) Kazanın numarası
C) Kontrol tarihi
D) En yüksek çalışma basıncı
15. Kazanlarda bulunacak göstergelere ilişkin olarak aşağıda belirtilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Kazanlarda bir adet su seviye göstergesi bulunacaktır.
B) Kazanın en yüksek çalışma basıncının iki katını gösterecek şekilde taksimatlı manometresi olacaktır.
C) Manometrenin işaretleri, kazan boyunun bir buçuk katı uzaklıktan rahatça okunabilecek büyüklükte olacaktır.
D) Sıcaksu kazanlarında birtermometre bulunacaktır.
16. Buhar kazanlarında en az kaç adet su seviye göstergesi bulunmalıdır?
A) 4
B) 3
c) 2
d) 1
17. Sıcak su kazanlarında kaç adet termometre bulunmalıdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
18. Buhar kazanlarında en az kaç adet emniyet supabı bulunmalıdır?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
19. Buhar kazanlarındaki emniyet supapları için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Buhar kazanlarında en az iki adet emniyet supabı bulunacaktır.
B) Paslanmaz malzemeden yapılmış olacaktır.
C) Ehliyetsiz kimselerin, ayarı bozmasını önleyecek şekilde kapatılmış veya mühürlenmiş olacaktır.
D) Ağırlıklı emniyet supaplarına gelen buhar basıncı, 400 kilogram/santi-metrekareyi geçmeyecektir.
20. Buhar ve sıcak su kazanlarında yapılacak kontrol ve deneylere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İmalinin bitiminde, monte edilip kullanılmaya başlamadan önce kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
B) Kazanlarda yapılan değişiklik veya onarım veya revizyonlardan sonra kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
C) İşyerinde değişiklik olması halinde kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
D) Yılda bir periyodik olarak ve en az üç ay kullanılmayıp yeniden servise girmeden önce kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
21. Kazanların periyodik kontrolleri kaç yılda bir yapılmalıdır?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
22. Kazanların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının en çok kaç katı ile yapılmalıdır?
A) 1
B) 1,1
C) 1,25
D) 1,5
ÇÖZÜMLER:
12. Manyetik partikül testi yalnızca manyetik malzemelere uygulanabilir. Köşelerde ve kaynak yerlerinde yanıltıcı netice verebilir.
Yanıt: B
13. Pnömatik test: Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile doldurulup sıkıştırılması, izlenmesi ve boşaltılarak sonuçlarının değerlendirilmesi.
Yanıt: A
14. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 203. maddesine göre; her kazanın görünür bir yerine, imalatçı firma tarafından aşağıdaki bilgiler yazılı bir plaka konulacaktır:
—> İmalatçı firmanın adı
—> Kazanın numarası
—> İmal edildiği yıl
—> En yüksek çalışma basıncı
Yanıt: C
15. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 204, maddesine göre; kazanlarda basıncı, sıcaklığı ve su seviyesini gösteren aşağıdaki ölçü cihazları bulunacaktır:
-> Kazanın en yüksek çalışma basıncının iki katını gösterecek şekilde taksimatlı manometresi olacak ve bunun en yüksek çalışma basıncını gösteren rakamı, kırmızıçlzgi île işaretlenmiş bulunacaktır,
—> Manometrenin İşaretleri, kazan boyunun bîr buçuk katı uzaklıktan rahatça okunabilecek büyüklükte olacaktır.
—> Sıcak su kazanlarında bir termometre bulunacaktır.
—> Kazanlarda birbirinden ayrı en az iki adet su seviye göstergesi bulunacaktır. Bunlardan en az bir tanesi camdan olacak ve kırılmaması için mahfaza içine alınacaktır. Göstergenin bağlantı borusunun çapı, ısıtma yüzeyi 25 metrekareye kadar olanlarda 25 milimetreden, 25 metrekareden büyük ısıtma yüzeyi olan kazanlarda 45 milimetreden az olmayacaktır. Su göstergeleri, doğrudan doğruya kazana bağlı olacak en çok ve en az su seviyelerini gösterecek şekilde işaretlenmiş bulunacaktır. Su göstergesinin kazanla olan bağlantısı, en az su seviyesinin 15 santimetre altında ve çamur seviyesinden 45 santimetre yukarıda olan bir yerde bulunacaktır. —> Bütün göstergelerin giriş ve çıkışlarına, kazan basıncına uygun birer adet vana veya musluk konacaktır. Bağlantı borusu üzerinde, başka bir delik açılmış olmayacak bunlar doğrudan doğruya kazana bağlanacaktır. Bütün göstergeler, kazanın önünden veya yanından, normal çalışma durumunda görülebilecek şekilde yerleştirilmiş olacaktır.
Yanıt: A
16. İşçl Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 204, maddesine göre; kazanlarda birbirinden ayrı en az iki adet su seviye göstergesi bulunacaktır.
Yanıt: C
17. İşçl Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 204, maddesine göre; sıcak su kazanlarında bir termometre bulunacaktır.
Yanıt: A
18. İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 205. maddesine göre; buhar kazanlarında en az iki adet emniyet supabı bulunacak ve bunlar, doğrudan doğruya kazanla bağlantılı olacaktır.
Yanıt: C
19. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 205. maddesine göre; buhar kazanlarında en az iki adet emniyet supabı bulunacak ve bunlar, doğrudan doğruya kazanla bağlantılı olacaktır. Kazanla emniyet supapları arasında bağlantı borusu üzerinde, hiç bir şekilde buharın geçmesini engelleyecek bir valf veya başka bir engel bulunmayacaktır. Emniyet supapları, kazanın çalışma basıncına göre ayarlanacak ve hiç bir zaman tutukluk yapmayacak şekilde paslanmaz malzemeden yapılmış olacaktır. Emniyet supapları, titreşim yapmadan ayarlanabilecek ve ehliyetsiz kimselerin, ayarı bozmasını önleyecek şekilde kapatılmış veya mühürlenmiş olacaktır. Emniyet supapları, fazla basınçtan dolayı, çıkan buharı dışarı atarken, çalışanlara zarar vermeyecek şekilde teçhiz edilmiş olacaktır. Ağırlıklı emniyet supaplarına gelen buhar basıncı, 600 kilogram/santimetrekareyi geçmeyecek ve ağırlık yekpare olarak yapılacaktır.
Yanıt: D
20.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 207. maddesine göre; buhar ve sıcak su kazanlarının; imalinin bitiminde, monte edilip kullanılmaya başlamadan önce, kazanlarda yapılan değişiklik veya onarım veya revizyonlardan sonra, yılda bir periyodik olarak ve en az üç ay kullanılmayıp yeniden servise girmeden önce, kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar tarafından yapılacak ve sonuçları sicil kartına veya defterine İşlenecektir.
Yanıt: C
21.20. sorunun yanıtına bakınız.
Yanıt: D
22. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 209. maddesine göre; kazanların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının en çok 1,5 katı Ne yapılacak, kontrol ve deneylerin sonucu uygun bulunmayan kazanlar, uygunluk sağlanıncaya kadar kullanılmayacaktır.
Yanıt: D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder