BASINÇLI KAPLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 2

12. Yalnızca manyetik malzemelere uygu­lana basınçlı kaplarda test tekniği aşağı­dakilerden hangisidir?
A) Sıvı sızdırmazlık testi
B) Manyetik Partikül Testi
C) Gözle Muayene Testi
D) Radyografi Testi
13. Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile doldurulup sı­kıştırılması, izlenmesi ve boşaltılarak so­nuçlarının değerlendirilmesi testi aşağı­dakilerden hangisidir?

A) Pnömatik Testi
B) Sıvı Sızdırma Testi
C) Manyetik Partikül Testi
D) Radyografi Testi
14. Her kazanın görünür bir yerine, İmalatçı firma tarafından konulan yazılı bir pla­kada aşağıdaki bilgilerden hangisinin ol­ması gerekmez?
A) İmalatçı firmanın adı
B) Kazanın numarası
C) Kontrol tarihi
D) En yüksek çalışma basıncı
15. Kazanlarda bulunacak göstergelere iliş­kin olarak aşağıda belirtilenlerden han­gisi yanlıştır?
A) Kazanlarda bir adet su seviye göster­gesi bulunacaktır.
B) Kazanın en yüksek çalışma basıncının iki katını gösterecek şekilde taksi­matlı manometresi olacaktır.
C) Manometrenin işaretleri, kazan bo­yunun bir buçuk katı uzaklıktan ra­hatça okunabilecek büyüklükte ola­caktır.
D) Sıcaksu kazanlarında birtermometre bulunacaktır.
16. Buhar kazanlarında en az kaç adet su se­viye göstergesi bulunmalıdır?
A) 4
B) 3
c) 2
d) 1
17. Sıcak su kazanlarında kaç adet termo­metre bulunmalıdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
18. Buhar kazanlarında en az kaç adet emni­yet supabı bulunmalıdır?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
19. Buhar kazanlarındaki emniyet supapları için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Buhar kazanlarında en az iki adet em­niyet supabı bulunacaktır.
B) Paslanmaz malzemeden yapılmış ola­caktır.
C) Ehliyetsiz kimselerin, ayarı bozmasını önleyecek şekilde kapatılmış veya mühürlenmiş olacaktır.
D) Ağırlıklı emniyet supaplarına gelen buhar basıncı, 400 kilogram/santi-metrekareyi geçmeyecektir.
20. Buhar ve sıcak su kazanlarında yapılacak kontrol ve deneylere ilişkin aşağıdakiler­den hangisi yanlıştır?
A) İmalinin bitiminde, monte edilip kul­lanılmaya başlamadan önce kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
B) Kazanlarda yapılan değişiklik veya onarım veya revizyonlardan sonra kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
C) İşyerinde değişiklik olması halinde kontrol ve deneyleri yapılacaktır.
D) Yılda bir periyodik olarak ve en az üç ay kullanılmayıp yeniden servise gir­meden önce kontrol ve deneyleri ya­pılacaktır.
21. Kazanların periyodik kontrolleri kaç yılda bir yapılmalıdır?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
22. Kazanların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının en çok kaç katı ile yapılmalıdır?
A) 1
B) 1,1
C) 1,25

D) 1,5

ÇÖZÜMLER:
12. Manyetik partikül testi yalnızca manyetik malzemelere uygulanabilir. Köşelerde ve kaynak yerlerinde yanıltıcı netice verebilir.
Yanıt: B
13. Pnömatik test: Basınçlı kabın tamamı veya bir kısmının uygun şartlarda bir gaz ile dol­durulup sıkıştırılması, izlenmesi ve boşaltı­larak sonuçlarının değerlendirilmesi.
Yanıt: A
14. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 203. maddesine göre; her kazanın görünür bir yerine, imalatçı firma tarafından aşağıdaki bilgiler yazılı bir plaka konulacaktır:
—> İmalatçı firmanın adı
—> Kazanın numarası
—> İmal edildiği yıl
—> En yüksek çalışma basıncı
Yanıt: C
15. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 204, maddesine göre; kazanlarda basıncı, sıcak­lığı ve su seviyesini gösteren aşağıdaki ölçü cihazları bulunacaktır:
-> Kazanın en yüksek çalışma basıncının iki katını gösterecek şekilde taksimatlı manometresi olacak ve bunun en yüksek çalışma basıncını gösteren ra­kamı, kırmızıçlzgi île işaretlenmiş bu­lunacaktır,
—> Manometrenin İşaretleri, kazan boyu­nun bîr buçuk katı uzaklıktan rahatça okunabilecek büyüklükte olacaktır.
—> Sıcak su kazanlarında bir termometre bulunacaktır.
—> Kazanlarda birbirinden ayrı en az iki adet su seviye göstergesi bulunacak­tır. Bunlardan en az bir tanesi camdan olacak ve kırılmaması için mahfaza içine alınacaktır. Göstergenin bağlantı borusunun çapı, ısıtma yüzeyi 25 met­rekareye kadar olanlarda 25 milimet­reden, 25 metrekareden büyük ısıtma yüzeyi olan kazanlarda 45 milimetre­den az olmayacaktır. Su göstergeleri, doğrudan doğruya kazana bağlı ola­cak en çok ve en az su seviyelerini gös­terecek şekilde işaretlenmiş buluna­caktır. Su göstergesinin kazanla olan bağlantısı, en az su seviyesinin 15 san­timetre altında ve çamur seviyesin­den 45 santimetre yukarıda olan bir yerde bulunacaktır. —> Bütün göstergelerin giriş ve çıkışla­rına, kazan basıncına uygun birer adet vana veya musluk konacaktır. Bağ­lantı borusu üzerinde, başka bir delik açılmış olmayacak bunlar doğrudan doğruya kazana bağlanacaktır. Bütün göstergeler, kazanın önünden veya yanından, normal çalışma duru­munda görülebilecek şekilde yerleşti­rilmiş olacaktır.
Yanıt: A
16. İşçl Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 204, maddesine göre; kazanlarda birbirinden ayrı en az iki adet su seviye göstergesi bu­lunacaktır.
Yanıt: C
17. İşçl Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 204, maddesine göre; sıcak su kazanlarında bir termometre bulunacaktır.
Yanıt: A
18. İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 205. maddesine göre; buhar kazanlarında en az iki adet emniyet supabı bulunacak ve bun­lar, doğrudan doğruya kazanla bağlantılı olacaktır.
Yanıt: C
19. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 205. maddesine göre; buhar kazanlarında en az iki adet emniyet supabı bulunacak ve bun­lar, doğrudan doğruya kazanla bağlantılı olacaktır. Kazanla emniyet supapları ara­sında bağlantı borusu üzerinde, hiç bir şe­kilde buharın geçmesini engelleyecek bir valf veya başka bir engel bulunmayacaktır. Emniyet supapları, kazanın çalışma basın­cına göre ayarlanacak ve hiç bir zaman tu­tukluk yapmayacak şekilde paslanmaz malzemeden yapılmış olacaktır. Emniyet supapları, titreşim yapmadan ayarlanabi­lecek ve ehliyetsiz kimselerin, ayarı boz­masını önleyecek şekilde kapatılmış veya mühürlenmiş olacaktır. Emniyet supapları, fazla basınçtan dolayı, çıkan buharı dışarı atarken, çalışanlara zarar vermeyecek şe­kilde teçhiz edilmiş olacaktır. Ağırlıklı em­niyet supaplarına gelen buhar basıncı, 600 kilogram/santimetrekareyi geçmeyecek ve ağırlık yekpare olarak yapılacaktır.
Yanıt: D
20.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 207. maddesine göre; buhar ve sıcak su kazan­larının; imalinin bitiminde, monte edilip kullanılmaya başlamadan önce, kazan­larda yapılan değişiklik veya onarım veya revizyonlardan sonra, yılda bir periyodik olarak ve en az üç ay kullanılmayıp yeniden servise girmeden önce, kontrol ve deney­leri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idare­lerce kabul edilen teknik elemanlar tara­fından yapılacak ve sonuçları sicil kartına veya defterine İşlenecektir.
Yanıt: C
21.20. sorunun yanıtına bakınız.
Yanıt: D
22. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 209. maddesine göre; kazanların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının en çok 1,5 katı Ne yapılacak, kontrol ve deney­lerin sonucu uygun bulunmayan kazanlar, uygunluk sağlanıncaya kadar kullanılmaya­caktır.
Yanıt: D

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''BASINÇLI KAPLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 2'' Bu yazı; 8 Ağustos 2014 Cuma tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica