BASINÇLI KAPLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 3

23. İş sağlığı ve güvenliği açısından kazan da­irelerinin nerede olması gerekir?
A) Yangına ve patlamalara karşı ayrı bir bölmede veya binada
B) İşyerlerinin en üst katında
C) İşyerlerinin bodrum katında
D) Çalışma yapılan katta
24. Aşağıdakilerden hangisi alçak basınçlı buhar kazanları veya sıcak su kazanları ile yapılan çalışmalarda alınacak tedbir­lerden değildir?

A) Alçak basınçlı buhar kazanlarında besleme suyu, ocaktaki ateşin karşı­sına gelen kazan kesimine verilecek­tir.
B) Her alçak basınçlı buhar kazanı ile sı­cak su kazanının besleme suyu boru­ları üzerine, en az birer adet stop valfı ve geri tepme klapesi konacaktır.
C) Her kazanda, deney basıncını göste­ren manometrenin bağlanması için, valfli bir ağız bulunacaktır.
D) Genişleme borusu İle genişleme val-fim dan çıkacak sıcak sular, çalışan­lara zarar vermeyecek şekilde dışarı atılacaktır.
25. Basınçlı kapların görünür yerlerine ima­latçı firma tarafından konulan etikette aşağıdaki bilgilerden hangisinin olması gerekmez?
A) Yapıldığı malzeme
B) İşletme basıncı (kilogram/santimet­re kare)
C) Deneme basıncı (kilogram/santimet-rekare)
D) Kap hacmi (Ütre)
26. Basınçlı kaplarda bulunan emniyet vali­leri, hangi basınçta açılacak özellikte ol­malıdır?
A) İşletme basıncında
B) Azami işletme basıncının 1,1 katında
C) Azamî çalışma basıncının 1,25 ka­tında
D) Azami çalışma basıncının 1,5 katında
27. Aşağıdakilerden hangisi basınçlı hava tanklarında bulunması gereken güvenlik cihazlarından biri değildir?
A) Seviye göstergesi
B) Manometre
C) Emniyet supabı
D) Basınç düşürme vanası
28. İmalatçı firmalar kompresör üzerine aşa­ğıdaki bilgilerden hangisini yazmak zo­runda değildirler?
A) İmalatçı firmanın adı
B) Yapıldığı yıl
C) Kompresörün ağırlığı
D) En yüksek çalışma basıncı
29. Sabit kompresörlerin depoları işyerle­rinde nerede olmalıdır?
A) İşyerinin en üst katında
B) Havanın kullanıldığı en yakın yerde
C) Patlamaya karşı dayanıklı bir böl­mede
D) Atölyenin içinde
30. Seyyar kompresörler çalışanlardan en az kaç metre uzakta olmalıdır?
A) 5
B) 10
C) 15
D) 20
31. Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği aşağıda­kilerden hangisini kapsamaz?
A) Maksimum İzin verilebilen basıncı 0,5 bar 'dan küçük olan basınçlı ekipman­ları
B) Maksimum izin verilebilen basıncı 1 bar' dan büyük olan basınçlı ekip­manları
C) Maksimum izin verilebilen basıncı 2 bar 'dan büyük olan basınçlı ekip­manları
D) Maksimum izin verilebilen basıncı 5 bar 'dan büyük olan basınçlı ekip­manları
32. Basınçlı kapların imalatı sonrasında yapı­lacak basınç testleri ile ilgili olarak aşağı­daki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) İmalat sonrası basınç testi uygulan­masına gerek bulunmamaktadır.
B) İşletme basıncının 1,5 katına eşit bir basınçta hidrostatik test uygulanır.
C) Tasarım basıncının 1,5 katına eşit bir basınçta hidrostatik ya da pomattık test uygulanır.
D) Tasarım basıncının 1,25 katı ile tahri-batsız muayene metotları uygulanır.
33. Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği'ne göre; yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bar'dan daha yüksek olan ancak azami çalışma basıncı 30 bar 'ı geç­meyen, içine hava veya azot gazı konul­mak üzere seri olarak üretilen ve ateşe maruz kalmayan, kaynaklı basit basınçlı kapların silindirik bölümün ve uçların gerçek et kalınlığı, çelik kaplarda ve alü­minyum veya alaşımlı alüminyum kap­larda sırası ile kaçar mm'den az olmama­lıdır?
A) 0,5 -1
B) 1-2
C) 2-2
D) 2-3
34. Metabolik ısı, insan metabolizmasının çeşitli aktivite durumunda ürettiği ısı enerjisi değeridir. Bu değer hareketsiz İn­san için kaç W/m2'dir?
A) 40
B) 50
C) 60

D) 70

ÇÖZÜMLER:
23. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 213. maddesine göre; işyerinde kullanılan bü­tün kazanlar, yangına ve patlamaya karşı dayanıklı ayrı bir bölmede veya binada ola­cak ve kazan dairesinin üstündeki katta, işçi çalıştırılmayacaktır. Patlayıcı, parlayıcı veya kolay yanıcı maddelerle çalışılan İş­yerlerindeki kazan dairelerinin diğer atöl­yelere açılan pencere ve kapıları bulunma­yacaktır. Kazan dairelerinin tavanı, gerekti­ğinde kazan üzerinde çalışmayı kolaylaştı­racak yükseklikte olacaktır. Kazan daireleri sürekli olarak havalandırılacaktır. Tabii ha­valandırmanın yeterli olmadığı hallerde, uygun aspirasyon tesisatı yapılacaktır.
Yanıt: A
24.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 218. maddesine göre; alçak basınçlı buhar ka­zanları veya sıcak su kazanları ile yapılan çalışmalarda aşağıdaki tedbirler alınacak­tır:
Alçak basınçlı buhar ve sıcak su kazan­larında, basınç 0,5 a tü ve sıcaklık ise 110°C geçmeyecektir.
-> Her sıcak su kazanına bir adet geniş­leme kabı ve borusu (nefeslik) kona­cak, bunun bulunmadığı kapalı sis­temlerde, genişleme valfı bulunacak­tır. Genişleme valfi, çalışma basıncına göre ayarlanabilecek ve fazla basıncı önleyecek şekilde yapılmış olacaktır.
—> Genişleme borusu Ne genişleme val-fim dan çıkacak sıcak sular, çalışanlara zarar vermeyecek şekilde dışarı atıla­caktır.
-> Her alçak basınçlı buhar kazanı île sı­cak su kazanının besleme suyu boru­ları üzerine, en az birer adet stop valfi ve geri tepme klapesi konacaktır.
Paralel çalışan alçak basınçlı buhar ka-zanıyla sıcak su kazanlarının çıkışla­rına, stop valfi ve geri tepme klapesi konacaktır. Alçak basınçlı buhar ka­zanı ile sıcak su kazanlarına otomatik yakıt verildiği hallerde, kazan basıncı­nın 1 kilogram/santimetrekarenin (bir atmosferin) üzerine çıkmasını önleye­cek ve yakıtı kesecek bir tertibat bulu­nacaktır.
-> Gaz, kömür tozu ve akaryakıtla oto­matik çalışan sıcak su kazanlarında sı­caklığın 120°C nîn üstüne çıkmasını önleyecek bir termostat bulunacaktır.
Alçak basınçlı buhar kazanlarında bes­leme suyu, ocaktaki ateşin karşısına gelen kazan kesimine verilecektir.
—> Sıcak su kazanlarına verilen besleme suyunun basıncı, bir atmosferin üze­rinde ise, kazana doğrudan doğruya verilmeyi boru tesisatına bağlanacak­tır.
Yanıt: C
25. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 222. maddesine göre; ocaksız buhar ve sıcak su kapları İle basınçlı hava depoları, gaz tüp­leri ve depoları gibi basınçlı kaplar ve bun­ların bağlantıları, teçhizatı ve malzemesi tekniğe uygun olacaktır. Basınçlı kapların görünür yerlerine İmalatçı firma tarafın­dan aşağıdaki bilgilerin yazılı olduğu bir plaka, konacaktır.
—> Kap hacmi (litre)
—> İşletme basıncı (kilogram/santimetre-kare)
Deneme basıncı (kilogram/santimet­re kare) —> Kontrol tarihi
Yanıt: A
26. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 225. maddesine göre; emniyet supapları ba­sınçlı kapların en çok kullanma basıncına göre ayarlanacak ve bu basıncın onda biri oranında bir basınç artışında açılacak özel­likte olacaktır.
Yanıt: B
27. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 237. maddesine göre; basınçlı su ve hava tank­ları ve depoları, bağlı bulunduğu kazanla­rın veya tesisatın en yüksek çalışma basın­cına dayanacak sağlamlıkta olacak veya stop vanası ile tank arasına basınç dü­şürme vanası ve sıcak su tesislerinde geniş­leme kabı veya vanası konacak, hava ba­sınçlı tanklarda ve depolarda emniyet su­pabı bulunacaktır. Basınçlı hava ve su tank­ları ve depolarında kontrol manometreleri, basınç düşürme vanası ile emniyet supabı arasına konacaktır.
Yanıt: A
28. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 245. maddesine göre; kompresörler üzerine aşağıdaki bilgiler yazılı bîr plaka, imalatçı firma tarafından konacaktır.
-> İmalatçı firmanın adı —> Yapıldığı yıl -> En yüksek çalışma basıncı ~> Kompresörün sıkıştırdığı gazın cinsi ve miktarı
Yanıt: C
29. İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 249. maddesine göre; sabit kompresörlerin de­poları, patlamalara karşı dayanıklı bir böl­mede olacak, seyyar kompresörler, çalışan İşçilerden en az 10 metre uzaklıkta veya dayanıklı bir bölme içinde bulunacaktır.
Yanıt: C
30.29. sorunun yanıtına bakınız.
Yanıt: B
31. Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği 2. madde­sine göre; bu Yönetmelik; maksimum izin verilebilen basıncı 0,5 bar' dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları kapsar.
Yanıt: A
32. Basit Basınçlı Kapılar Yönetmellği'nin 16. maddesine göre; onaylanmış kuruluş kap­ların tasarım ve üretim programlarına göre üretilip üretilmediğini kontrol eder; parti­deki her bir kabın sağlamlığının kontrolü amacıyla kabın tasarım basıncının 1,5 ka­tına eşit bir Ph basıncında bir hidrostatikya da pomattık test uygular.
Yanıt: C
33. Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği'nin Ek2'ye göre; silindirlk bölümün ve uçların gerçek et kalınlığı, çelik kaplarda 2 mm'den, alüminyum veya alaşımlı alümin­yum kaplarda, 3 mm'den az olmamalıdır.
Yanıt: D
34. Metabolik ısı, hareketsiz İnsan için 50 W/m2'dir.
Yanıt: B

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:
''BASINÇLI KAPLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORULARI, CEVAPLARI, ÇÖZÜMLERİ 3'' Bu yazı; 8 Ağustos 2014 Cuma tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Furkan tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sofi Hoca | Tüm Haklarımız Saklıdır.

Ana Sayfa | Hakkımızda | Yardım Sayfası | İletişim

Sofi Hoca | Güncel Ödev Sitesi.2014/2015 Yandex.Metrica